Лесно Почистване на прахосмукачка робот (в 7 стъпки)

Здравейте приятели чистолюбци! Въпреки, че умната прахосмукачка е проектирана като самостоятелна машина за почистване на дома, като всеки друг домакински уред, тя изисква периодични грижи и поддръжка.

Почистване на прахосмукачка робот и различните и елементи не е никак сложно и не отнема много време, но оказва огромно влияние върху нейната цялостна производителност и експлоатационен живот.

Почистване на прахосмукачка робот
ЧастЧестота на обслужванеЧестота на подмяна
Микрофибърна кърпа (моп)След всяко почистванеСлед 50 пранета
Контейнер за боклукСлед всяко почистванеНе се сменя
Странични четкиВеднъж на 2 седмициНа всеки 3-6 месеца
Турбо четкаЕжеседмичноНа всеки 6-12 месеца
Филтри гъба и HEPAЕжеседмичноНа всеки 3-6 месеца
Колела, сензори за предотвратяване на паданеВеднъж на 2 седмициНе се сменя

1. Почистване на контейнер от прах

Контейнерът трябва да се почиства веднъж на всеки едно или две почиствания. Колкото по-малъко прах има в контейнерът, толкова по-добре ще работи почистващият робот. Ако всмукателната мощност на робота ако не е много голяма и има прахова бариера, тогава ефективността значително намалява.

Последователността на действията е проста:

  1. Трябва да извадите контейнера (в зависимост от модела, той се намира в задната част на кутията или под горният капак),
  2. Изхвърлете съдържанието на контейнера в кофата за боклук.
  3. След това контейнерът е по-добре да се изплакне под чешмата и да се изсуши.
Контейнер за прах намиращ се под капака на прахосмукачката робот
Важно!

Ако контейнерът е оборудвано с двигател, който не може да се сваля, той не трябва да се мие. Избършете контейнера с влажна кърпа.

2. Почистване на филтрите

Следващата стъпка е да почистите филтрите. Всеки е свикнал просто да мие всички филтри под вода като при обикновена ръчна прахосмукачка. Но внимайвате! HEPA филтърът на повечето роботизирани прахосмукачки не може да се мие под вода, тъй като е направен от хартия. Ако го измиете, той ще се намокри и живот му ще бъде значително намален, дори и след като изсъхне.

  1. Остранете филтрите от контейнера за боклук
  2. Вземете HEPA филтъра, почистете го с четката, която идва с комплекта или го изсмучете с обикновенна прахосмукачка.
  3. Изплакнете мрежата на контейнера и филтъра гъба под течаща вода.
  4. Преди да ги поставите отново е необходимо да изсънат напълно. (не използвайте сешоари или отоплителен уред – може да увредят филтъра)

HEPA трябва да се сменя на всеки 3 до 6 месеца. Срокът на експлоатация зависи от честотата на почистване. Другите филтри могат да се сменят едва, когато се износят.

3. Почистване на основните странични четки

Страничните четки се въртят по време на процеса на почистване и навиват конци и косми около основата си. За да ги почистите, ще трябва да ги развиете от кутията с кръстата отвертка. Но при по-новите модели се отстраняват лесно чрез издърпване нагоре. Внимателно отстранете космите от четките, избършете местата, където са монтирани, от прах и ги поставете обратно. Провеждайте манипулацията при необходимост около 2-3 пъти месечно.

Странични четки също изискват подмяна, тъй като се износват – производителите посочват период на работа от около 6 месеца в зависимост от това колко често чистите.

4. Почистване на турбо четката

Турбо четката трябва да се почиства, когато се замърси на всеки 3-4 седмици и да се сменя, когато се износи, средно веднъж на всеки 6-8 месеца.

Различните прахосмукачки роботи имат различни начини за закрепване на четката, така че трябва внимателно да прочетете инструкциите, преди да я премахнете. Най-големият проблем при почистването на тази четка са космите. Те се отстраняват най-труднои в никакъв случай просто не ги откъсвайте – може да повредите четката. Най-добре е да я почистите с пластмасов гребен или внимателно да подстрижете с включения в комплекта нож. При липса на такъв нож можете да използвате обикновена ножица.

  1. След като остраните турбо четка срешете нейните косми за да падне прах или мръсотия останала по нея.

2. Остранете косми или навити конци около основното тяло на турбо четката с помощта на ножа от комплекта или с ножица.

Турбо четката е добре да се почиства поне 3-4 пъти месечно в зависимост от това колко често пускате робота.

5. Почистване на колелата

Също така е важно да почистите колелата на прахосмукачката-робот. Особено предното колело, тъй като коса може да се увие около него, което може да увеличи напрежението върху задвижващите колела и да доведе до прегряване на двигателя и ускорено изтощаване на батерията. При повечето модели, за да го извадите и почистите, трябва да вземете отвертка или друг тънък предмет и премахнете колелото с него.

Въпреки това, преди да свалите колелата, първо вижте инструкциите – може да има опции. Не всички модели могат да премахнат въртящото се колело. Ако колелата не могат да се свалят, почистете ги на място с четка, клечка за зъби или друг тънък предмет.

Премахване на предното колело с отвертка

Огледайте и заднете колела. Понякога има заседнали косми и прах, които да затрудняват работата на прахосмукачката робот. Ако има възможност ги отстранете или почистете на място с клечка за уши.

Проверявайте и почиствайте колелата поне веднъж месечно.

6. Почистване на сензорите

Сензорите са очите и ушите на прахосмукачките роботи. Ако те са замърсени, Вашият робот няма да може да си върши добре работата.

Ако има слой прах върху сензорите, тогава тя ще се ориентирате по-лошо в пространството и нейната ефективност ще намалее. Обикновено в горната част на прахосмукачката-робот има или лазерен сензор, или камера, с която тя определя местоположението си в стаята и чертае нейния план. Тя също така има сензори за височина, които гарантират, че роботът прахосмукачка не пада от стълби. Всички те трябва да бъдат почистени. Самото почистване е много просто – трябва само да ги избършете с влажна и суха кърпа.

Освен това контактите в долната част на кутията се нуждаят също от редовно почистване. Те са предназначени за зареждане на батерията в станцията. 

7. Почистване на системата за мокро почистване

Ако вашата прахосмукачка робот има функция за мокро почистване, тогава след всяка употреба е необходимо да почиствате частите. За да направите това, отстранете микрофибърния моп и го изперете с топла вода и сапун/веро.

Микрофибърът за почистване трябва да се пере периодично на ръка или в пералня.

Парцал за мокро почистване е прикрепен отдолу към резервоара за вода с велкро и специален водач

От резервоара след почистване е необходимо , ако е останала вода да се излее през отвора за пълнене. Ако оставите съд с вода и микрофибър след почистване, след няколко дни от него ще излезе неприятна миризма.

Как да се грижим за нашата прахосмукачка робот?

Съветите за поддръжка на четките, методи за зареждане и съхранение трябва да се следват, за да се осигури дълъг експлоатационен живот.

Грижа за турбо четката

Натрупване на прах, навити конци, животински косми и др. ще влошат работата на турбо четката. Редовната проверка на четката ще ви предпази от подобни проблеми.

Използване на открито

Забранено е използването на устройството на открито. То е предназначено само за работа в жилищни апартаменти и къщи. Не използвайте уреда за почистване на дивани, складове или промишлени помещения. За да избегнете вътрешната грешка на прахосмукачката-робот Xiaomi, не я пускайте на неравни повърхности, открити тераси, зони без граници или стени.

Условия на работа

Устройството не е подходящо за почистване на мокри подове или работа при температури под 0°C. Ако условията на работа са нарушени, грешките на прахосмукачката са неизбежни. Преди да го стартирате, отстранете кабели, чехли, чорапи, играчки и други предмети от пода. Това ще помогне за предотвратяване на повреда на устройството .

Безопастност

От съображения за безопасност хората с умствени увреждания не трябва да използват робота сами. Също наблюдавайте децата и животните, докато почиствате. Електрическият уред не трябва да се приема като играчка,той не е безопасен. Съхранявайте режещия инструмент за почистване на турбо четката далеч от деца.

Не возете предмети/животни върху робота

За да избегнете повреда, не поставяйте чужди предмети или животни върху горната част на робота. Не се допуска контакт на части от тялото на животно или човек със смукателен отвор по време на работа на уреда. Това може да причини грешка на вентилатора на прахосмукачката.

Подобни статии

2 коментара

  1. Здравейте,робота само повтаря да почистя контакта,не зарежда,всичко му е изчистено,къде е проблема според вас…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *