Прахосмукачка робот не пуска вода – Какво да правя?

Здравейте любители на чистотата! Ако вашата прахосмукачка робот не пуска вода, не се притеснявайте!Това е един от често срещаните проблеми при нашите любими домашни асистенти.

Главната причина за този проблем е натрупването на варовикови отлагания по тръбите и стените на резервоара за вода. Резервоарът се запушва и това води до факта, че прахосмукачката робот не подава вода към мопа.

В тази статия ще Ви разгледаме причините защо вашата прахосмукачка робот не пуска вода при мокро почистване и как да ги острените.

1. Защо прахосмукачка робот не пуска вода?

Причините защо прахосмукачка робот не пуска вода могат да бъдат следните:

 1. оставяне на вода да престоява в резервоара без да се източва след всяко почистване;
 2. постоянно използване на чешмяна твърда вода;
 3. вътре в тръбите, които доставят вода, могат да се образуват плака и тя запушва подаването на вода върху мопа;
 4. използване на почистващ продукт – сапун или почистващ препарат вътре в резервоара е абсолютно недопустимо;
 5. рядко използвате функцията за мокро почесване;
 6. проблем с къс проводник между контейнера и маркуча за подаване на вода
 7. софтуерен проблем с подаването на вода;

2. Как да отстраните проблема?

Вашата прахосмукачка може да бъде с механично или с aвтоматичното подаване. При механичното резервоара е напълно независим от робота. Докато при автоматичното робота софтуерно подава вода към резервоара и определя колко вода да пусне в зависимост от настройките си.

2.1 Натрупване на варовик при прахосмукачка робот с Mеханично водоснабдяването

При механичното водоснабдяване на мопа е много по-лесно да разберете защо водата не се подава. Дизайнът на системата е такъв, че за течността използва специален контейнер, който е фиксиран на дъното на робота. Парцал е прикрепен директно към резервоара. Към тази система не са свързани допълнителни кабели, тръби и т.н.; Захранването с вода е независимо от прахосмукачката.

Какво да правите?

 1. Извадете резервоара за вода от прахосмукачката;
 2. Премахнете водата от резервоара ако има такава;
 3. Намерете дупките на дъното на контейнера през която минава вода към мопа.
 4. Внимателно ги почистете от засъхнала мръсотия с тънка игла или друг подходящ инструмент.
 5. Ако това не помогне налеете препарат за отстраняване на котлен камък в контейнера и го оставите да подейства според инструкциите. Химията ще унищожи варовика.
 6. След това много хубаво изплакнете контейнера няколко пъти преди да започнете чистенето.

Ако тези стъпки не помогнат е необходимо да смените контейнера. Контейнера по принцип се води консуматив и не е чак толкова скъпа част на прахосмукачката.

2.2 Натрупване на варовик при прахосмукачка робот с aвтоматичното водоснабдяването

В по-високият клас прахосмукачки роботи мокрото почистване се контролира от електромагнитни клапани или водна помпа. Резервоарът за вода се поставя вътре в робота. Вентилите се отварят – и водата тече върху парцала, затварят се – спира. Вентилите също се затварят, когато батерията е изтощена.

⚠️ Тъй като в автоматичното подаване има повече електроника и повече възможности нещо да се е объркало, Ви препоръчвам да посетите сервиз за да локализират и странят проблема по-лесно и бързо.

Какво да правите?

В случей, че решите Вие да отстранявате проблема, на Ваша отговорност, може да пробвате следните стъпки:

 1. Премахнете капака или резервоара (в зависимост от модела), за да стигнете до тръбите;
 2. Намерете отворите на резервоара през която минава вода към мопа.
 3. Внимателно ги почистете от засъхнала мръсотия с тънка игла или друг подходящ инструмент.
 4. Вземете обикновена медицинска спринцовка и впръскайте въздух 10-тина пъти във всеки отвор;
 5. След това напълнете спринцовката с вода и впръскайте чиста вода
 6. Ако това не помогне налеете препарат за отстраняване на котлен камък вътре в системата и го оставите да подейства според инструкциите. Химията ще унищожи варовика.
 7. След това много хубаво изплакнете контейнера няколко пъти преди да започнете чистенето.
 8. Ако и това не помогне посетете сервиз, най-вероятно някоя част на прахосмукачката дава проблем и трябва да се поправи или контейнера да се смени.
Впръскване на въздух и вода във маркучите на системата за подаване на водата към мопа.

2.3 Причината за изтичането на вода от прахосмукачката-робот Xiaomi

Често срещана причина ако Xiaomi прахосмукачка робот не пуска вода e заводски дефект с прекалено къси отвори. Роботизираните прахосмукачки от тази марка имат два отвора, през които се излива вода. От фабриката те идват с лек недостатък: твърде са къси, което предотвратява нормалното подаване на течност веднага към парцала. В резултат на това част от водата остава вътре в прахосмукачката, в която е поставен контейнерът, откъдето влиза в основната платка и може да е фатално за други елементи на устройството.

Вода в тялото на прахосмукачката може да е фатално за платката и други елементи на устройството.
Някой резервоари имат прекалено къси отвори за подаване на вода към мопа

Ако имате такъв проблем трябва да удължите отвора за да подава вода правилно.

⚠️ Моля правете това на своя отговорност, тъй като ако не изолирате отвора добре е възможно малко вода да влиза отново в тялото и да доведе до по-сериозни проблеми.

1/ Локализирайте отвора върху контейнера (може да са няколко)

2/ Необходимо е да удължите отвора
Варианта е да използвате върха на човката на силикон и отрежете необходимата дължина, след това да го залипите за контейнера с лепило или силикон подходящо за ВиК тръби, за да предотвратите течове.

Отрежете върха на човката на силикона
Удължете и залепете за отвора на контейнера така че да стърчи 1-2 сантиметра

3/ Изчакайте да изсъхне минимум 12 часа и тествайте за да Видите дали във връзката на отвора с контейнера излиза вода.

Имайте предвид, че при по-новите модели, този проблем е отстранен и вече има по-дълго гърло, което предотвратява изливането на вода в корпуса на прахосмукачката.

3. Как да предотвратите запушването на резервоара за вода?

 • Не забравяйте да източите водата, след като прахосмукачката роботът приключи с мокрото поочистване. Подсушете резервоара, като просто го оставите леко открехнат – това ще помогне за предотвратяване на запушвания от биологични натрупвания от застояла вода.
 • Никога не използвайте почистващи продукти, като ги изсипвате в резервоара за вода. Във всяка инструкция ще видите предупреждение за това.
 • Регулярно проверявайте отворите на контейнера за вода от запушване

Само при правилна грижа и експлоатация на устройството можете да разчитате на дълга и безпроблемна работа.

Подобни статии

11 коментара

 1. Мога ли да ползвам топла или гореща вода в резервоара?
  Благодаря

  1. Здравейте, гореща вода не е препоръчително тъй като може да навреди на уплътненията. Препоръчвам леко топла вода.

 2. Здравейте! Моят робот една година работеше перфектно, но сега не пуска вода. Изписва, че контейнера не е инсталиран. На какво може да се дължи това.

  1. Здравейте, най-вероятно резервоарът се запушва от натрупване на варовик п. Необходимо е да го почистите. Може да използвате метода както е предложено в статията. Ако не сте сигурни как да го направите я занесете в сервиз и те ще го направят.

 3. Здравейте, моят робот е Mi Robot Vacuum-Mop Essential 27103/01019118 не ми е ясно от кои роботи е с механично или автоматично водоснабдяване. Моят резервоар е заедно с кутийка за смет, не е самостоятелен, вадят се заедно. Проверката като за механично водоснабдяване ли да е?
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте, този модел е с механично водоснабдяване. При автоматичното водоснабдяване можете да регулирате водата през приложението на Вашият телефон. Предлага при по-скъпите модели роботи.

   1. Благодаря, тъй като видях, че сте от Варна искам да попитам знаете ли от къде мога да си купя филтър за смяна на стария.

    1. Здравейте, можете да купите от Емаг на този линк ; Иначе във Варна не знам магазин който да предлага филтри.

 4. Здравейте, имам Vacum mop essential 1. В момента не пръска вода, прахосмукачката въобще не разпознава пълния резервоар с вода, изписва съобщение ” няма вода в резервоара”.

  1. Здравейте,

   най-вероятно се е запушила системата поради наличие на котлен камък или попаднала мръсотия. Пробвайте да я причистите с лимонена киселина. Лимонената киселина може да пребори котления камък.

 5. Здравейте, имам Robot vacuum mop Модел MJSTG1 спря да пуска вода съобщава че има недостатъчно вода но резервоара е пълен. От какво може да е това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *