|

Проблем с прахосмукачка робот xiaomi? (списък с грешки)

Имате проблем с прахосмукачка робот Xiaomi ? Е понякога, китайската марка прахосмукачки Xiaomi може да се повреди, както всяка друга техника. Когато прахосмукачката срещне проблем или повреда по време на работа, тя ще изведе код за грешка в мобилното приложение на Xiaomi.

В тази статия сме представили подробно ръководство за основните грешки и как да ги отсраните. В статията ще намерите и препоръки за грижата и работата на роботите Xiaomi.

Проблем с прахосмукачка робот xiaomi

Съдържание за Проблем с прахосмукачка робот Xiaomi:

1. Проблеми с различните модели Xiaomi

Различните версии се различават по вида на навигационната система, наличието или липсата на мокро почистване. Поради тази причина неизправностите, които възникват по време на работа, ще се различават. Например грешка №1 на прахосмукачката-робот Xiaomi е само за модели с лидар.

 • MiJia – продуктите са фокусирани върху системата за интелигентен дом, произвеждат се основно аксесоари и домакински уреди. Богата гама от прахосмукачки роботи в нисък и среден сегмент.
 • Roidmi  е специализирана в безжични прахосмукачки, но роботите са по-малко популярни от вертикалните.
 • Dreame е марка, специализирана в безжични прахосмукачки, които са базирани на патентовани моторни технологии, като се обръща голямо внимание на качеството на изработката. Най-високата гама прахосмукачки.
 • Roborock е самостоятелна марка, която работи в тясно сътрудничество с Xiaomi за роботизирани прахосмукачки и е частично собственост на гиганта като инвестиция. Каталогът съдържа технологични модели.
 • Trouver  е млад под-бранд с характерното за Xiaomi качество и дизайн. Засега асортиментът е малък и е представен от безжични прахосмукачки, често копиращи “премиум” модели. Но на по-ниска цена и, разбира се, с малко по-различно качество. 

Поради сходните конструктивни характеристики на филтриращата част, има грешки (като номер 10), които могат може да се появят на всеки модел на марката. Навременната подмяна на консумативите ще предпази от появата на някои други проблеми и ще удължи живота на устройството.
Лошата грижа и износените консумативи могат да доведат до по-голяма повреда в устройството. 

2. Таблица с грешки и как да ги поправите

Възможни грешки и съвети за справяне с тях:

ГрешкаОписание на грешкатаРешение
1Неизправност в лидара. Може да е причинена от прах или чужди предмети в сензора.Вижте дали нещо блокира Лидара дали се върти. Остранете, ако има нещо, което го блокира. Ако проблема не се реши се свържете със специализиран сервиз за ремонт
2Неизправност в сензора за сблъсък (броня).Почистете сензора от възможно замърсяване, леко натиснете бронята няколко пъти, преместете устройството в друга част на помещението.
3Няма контакт на едно колело с пода.Проверете местоположението му, преместете устройството на стабилна повърхност.
4Повреда на сензорите за разлика във височинатаПреместете устройството далеч от ръба на стъпалата или друга височина, на която може да е реагирало. Ако е необходимо, избършете сензорите, разположени в долната част на корпуса на устройството.
5Неизправност в работата на турбо четката.Извадете и почистете турбо четката, ако има проблеми в нейното функциониране. Често в краищата и се навиват косми, конци които затрудняват нейното движение.
6Проблеми със страничните четки Разкачете ги и ги почистете.
7Задвижващото колело е блокирано.Почистете ролките и освободете колелото.
8Устройството е заклещило между предмети или се е оплело в кабели.Премахнете препятствията или преместете устройството на друго място.
9Филтърът или кутията за прах е неправилно инсталирана или липсва.Проверете аксесоарите и се уверете, че са инсталирани правилно.
10Проблем с филтъра – замърсен, недостатъчно изсъхнал или пълен с косми и козина.Почистете или подсушете филтъра. Ако е необходимо, сменете го с нов.
11Устройството е включено в непосредствена близост до виртуална стена или магнитна лента.Преместете устройството на разстояние 1-2 метра от ограничителните устройства и стартирайте почистването отново.
12Нивото на зареждане пада до критично.Поставете устройството на докинг станцията, за да се зареди.
13Проблеми със зареждането Проверете връзките на докинг станцията, избършете контактните подложки на основата и тялото на робота със суха кърпа.
14Критично повишаване или понижаване на температурата на батерията.Изчакайте батерията да се охлади и започнете да почиствате отново.
15Неизправна работа на сензора за разстоянието до стени и вертикални обекти.Поддържайте всички сензори на робота чисти, избършете ги от праха, за да избегнете проблеми при работата му.
16Наклонено положение на прахосмукачката.Преместете прахосмукачката на равна повърхност и рестартирайте.
17Неизправност на модулите на крайните четки.Рестартирайте прахосмукачката или нулирайте настройките до фабричните настройки.
18Грешка на вентилатора.Рестартирайте системата на уреда и опитайте отново да включите почистването.
19Няма захранване към зарядната базаПроверете станцията за зареждане дали е свързана към ел. мрежата.
20Вътрешна системна грешка на устройствотоРестартирайте устройството за отстраняване на проблема

3. Как да рестартирате / нулирате прахосмукачка робот Xiaomi?

Внимание!

Нулирането на параметрите означава нулиране на всички режими на почистване и настройките на Wi-Fi мрежата. След като процесът приключи, ще получите напълно „чисто“ устройство, сякаш току-що е излязло от магазина.

Ще Ви покажа инструкция как да рестартирате вашата прахосмукачка робот в зависимост от генерацията и (поколението) . За да се ориентирате кое поколение е, просто вижте коя снимката най-много прилича на Вашата прахосмукачка:

3.1 Рестартиране / Нулиране на Xiaomi 1-во поколение

Рестартиране

За да направите това, натиснете бутона “Reset” – той се намира под горния капак. След това рестартирането ще се извърши автоматично. В края на процеса настройките за синхронизация, мрежа и режим на почистване ще бъдат нулирани. Ако това не помогне, направете хардуерно нулиране.

Пълно нулиране на фабричните настройки

Преди да нулирате параметрите, рестартирайте системата, тъй като това често е достатъчно. Освен това не забравяйте да заредите прахосмукачката до повече от 30-40%, така че прахосмукачката да не изгасне по време на нулирането.

Направете следното:

 1. Отворете горния капак.
 2. Натиснете едновременно “Reset” и “Home”, за да върнете прахосмукачката в базата.
 3. Задръжте клавиша за нулиране за пет секунди, след което го отпуснете. Задръжте бутона “Начало” , докато роботът започне да говори на китайски.
 4. След това ще настъпи нулиране.
 5. След нулирането, ще трябва да конфигурирате отново прахосмукачката в приложението Mi Home , за да получите достъп до цялата функционалност на устройството.

Забележка: При някои модели клавишите “Reset” трябва да бъдат натиснати с клечка за зъби или друг тънък остър предмет.

3.2 Рестартиране / Нулиране Xiaomi 2-ро поколение

Рестартиране

Задръжте бутона “Reset”, който се намира под горния капак и изчакайте звуковия сигнал.

Пълно нулиране на фабричните настройки

Преди да нулирате параметрите, рестартирайте системата, тъй като това често е достатъчно. Освен това не забравяйте да заредите прахосмукачката до повече от 30-40%, така че прахосмукачката да не изгасне по време на нулирането.

 1. Необходимо е едновременно да задържите десния бутон на кутията – връщане към базата .
 2. Без да го пускате, натиснете “Reset” (под капака), натиснете го без да задържате и го освободете.
 3. Продължете да държите десния бутон, докато централният клавиш мига. След това роботът ще каже предупреждение на китайски и ще нулира параметрите.

(Ако случайно не се получи в точка 2 пробвайте да задържите Reset бутона за 3-4 секунди преди да го освободите)

3.3 Рестартиране / Нулиране Xiaomi 3-то поколение

Рестартиране

При третото поколение прахосмукачки роботи Xiaomi почти нищо не се е променило: отворете капака, натиснете бутона „Reset“ и го задръжте, докато бутонът мига в червено. След това освободете копчето в резултат, на което устройството автоматично ще се рестартира.

Пълно нулиране на фабричните настройки

Преди да нулирате параметрите, рестартирайте системата, тъй като това често е достатъчно. Освен това не забравяйте да заредите прахосмукачката до повече от 30-40%, така че прахосмукачката да не изгасне по време на нулирането.

 1. Натиснете и задръжте двата основни бутона
 2. След това, без да ги пускате, натиснете “Reset” (с клечка) и го задържате за 3 секунди и отпуснете само него, продължете да държите основните бутони.
 3. В следващите няколко минути роботът ще издаде звуков сигнал и ще нулира параметрите сам.

4. Нулиране на параметри чрез приложението Mi Home

Такава функцията за нулиране в приложението на Xiaomi не съществува. За да нулирате настройките, трябва да задържите определени копчета на самото устройство, както е описано по-горе. Но в приложението можете да разкачите прахосмукачката-робот и след това да я потърсите и настроите отново – често това помага да се отървете от забивания.

5. Често срещани проблеми при прахосмукачки робот Xioami

Устройството не се включва?

Не използвайте устройството на закрито при температури под 0 ° C и над 40 ° C. Ако температурата на въздуха се отклонява от тези индикатори, устройството може да не стартира. Проверете нивото на батерията, заредете, ако е необходимо.

Появява се грешка при зареждане на прахосмукачката робот Xiaomi?

Проверете връзката на докинг станцията с ел. мрежата. 
Уверете се, че индикацията на станцията работи, клемите на устройството съвпадат ли точно с подложките за зареждане на основата?

Хаотично движение на робота?

Деактивирайте и рестартирайте устройството. 

Грешка при лявото или дясното колело?

Грешка на колело на прахосмукачка Xiaomi може да означава попадане на коса, козина, конец, други отпадъци в шасито или механична повреда. 
В първия случай мръсотията трябва да се отстрани, като това ще осигури свободно движение на колелото. Във втория може да се наложи ремонт на механизма.

Xiaomi не може да се върне към базата за зареждане?

Проверете дали има достатъчно свободно пространство около докинг станцията, за да се свърже правилно с нея. 
Отстранете чуждите предмети, които пречат на достъпа до основата. 
Поставете устройството близо до станцията и проверете контакта им.

Прахосмукачката робот Xiaomi издава нехарактерни звуци?

Това се дължи на чужди предмети, увити около страничната или турбо четката. 
Спрете устройството и почистете механизмите от мръсотия или ако е засмукано нещо(чорап, играчка, малък предмет).

Роботът не чисти добре?

Причината е препълнен прахоуловител. 
Почистете контейнера, изплакнете и HEPA филтъра под течаща вода. 
Също така освободете турбо четката от чужди тела. Не мокрете гуменият филтър!

Устройството не се свързва с Wi-Fi?

Уверете се, че рутера има силен сигнал и че прахосмукачката е в зоната на свързване. 
Нулирайте мрежовите настройки, актуализирайте мобилното приложение до най-новата версия, свържете отново Wi-Fi.

Уредът не е започнал да почиства в планирания час?

Това може да се случи, когато нивото на заряд е по-малко от 20%. 
Зареждането на батерията ще реши проблема.

Устройството е заредено в докинг станцията, но консумира енергия?

Необходима е минимална мощност на батерията, за да се поддържа заряд на батерията на оптимално ниво.

При мокро почистване се използва твърде много вода?

Проверете дали капакът на резервоара за течност е поставен правилно, регулирайте скоростта на водния поток в мобилното приложение.

Необходимо ли е да се изтощи напълно батерията преди да я заредя при първото зареждане?

Това правило важи само за Ni-Mh батерии. 
Литиево-йонните модели нямат ефект на паметта и не се нуждаят от специални грижи. 
Зареждането трябва да се извърши при необходимост или когато се появи грешка 12 в приложението за прахосмукачка Xiaomi.

Препоръки за грижа и употреба

 1. Забранено е използването на устройството на открито, то е предназначено само за работа в закрити жилищни площи, апартаменти и къщи. Не използвайте уреда за почистване на дивани, складове или промишлени помещения. За да избегнете вътрешната грешка на прахосмукачката-робот Xiaomi, не я пускайте на неравни повърхности, открити тераси, зони без граници или стени.
 2. Устройството не е подходящо за почистване на мокри подове или работа при температури под 0°C. Ако условията на работа са нарушени, грешките на прахосмукачката Xiaomi са неизбежни. Преди да стартирате уреда, отстранете кабели, чехли, чорапи, играчки и други предмети от пода. Това ще помогне за предотвратяване на повреда на устройството .
 3. От съображения за безопасност хората с умствени увреждания не трябва да използват робота сами.
 4. Наблюдавайте децата и животните, докато почиствате. Електрическият уред не трябва да се приема като играчка, не е безопасен. Съхранявайте режещия инструмент за почистване на турбо четката далеч от деца.
 5. За да избегнете повреда, не поставяйте чужди предмети или животни върху горната част на робота-прахосмукачка. Не се допуска контакт на части от тялото на животно или човек със смукателен отвор по време на работа на уреда. Това може да причини грешка на вентилатора на прахосмукачката Xiaomi.

Ако не искате да ви се налага да изучавате и разбирате грешките на прахосмукачката-робот Xiaomi, препоръчваме ви да обърнете внимание на висококачествени прахосмукачки. 

Подобни статии

34 коментара

 1. Здравейте имам робот xiaomi dremae f9 и от известно време дава грешка и не иска да чисти. Грешката е, че трябва да се почисти филтъра. Но филтъра и чист, слагах и нов. Всичко видимо е чисто на не и не. Моля за помощ. Как мога да ви изпратя евентуално робота за ремонт? Благодаря

  1. Здравейте Елка! Най-вероятно робота е дал грешка в някой сензор и наистина по-добре да го види специалист. Откъде е купен робота? Поздрави!

 2. Здравейте,роботчето ми е Ilife 7 и ми показва червена светлина,след като почисти се прибра на другият ден исках да го пусна,но тръгва и след няколко секунди показва червена светлина и спира?

  1. Здравейте Деница, за съжаление не съм запознат с този модел прахосмукачка робот. Намерих това Видео в youtube за решаване на проблеми с този модел, дано да Ви помогне.

 3. Здравейте,всичко е почистено,но говори само грешка при зареждане,моля,проверете и почистете контакта за зареждане….,и мястото съм сменила,и със станция от друга прахосмукачка(СЪЩИЯ МОДЕЛ)съм пробвала и не става…

  1. Щом станцията от друга прахосмукачка дава същата грешка, явно проблема е в самият робот. Повечето роботи дават тази грешка при зареждане поради грешка в сензорите. Без да се разглоби и тества няма как да кажа какво точно става. Съвета ми е да намерите сервиз или ако е в гаранция да я занесете.

 4. Робота е 1 поколение
  Слагам го на станцията за зареждане светва в оранжево започна да зарежда и след 4секунди сам се маха без команда.

  1. Най-вероятно проблема е някой сензор, който дава грешка. Съвета ми е да се занесе на сервиз.

 5. Моделът ми е MJSTG1. След като не ползвахме машината 4 месеца, тя спря да пуска вода в мокър режим. Веднага след стартиране светва червена светлина и машината продължава без вода.

 6. Аз имам проблем с дясно колело. Как мога да го почистя?

  1. Вижте дали колелото се издърпва. Ако се издърпва се почиства лесно.

 7. Здравейте моделът е ксиоми S10+. Сега забелязах , че не е изпразнил контейнера с боклук., беше се затлачил дори. Няколко пъти го пуснах но не успя да го издуха. Почистих го ръчно . Сменена е торбата , филтъра също .

 8. Здравейте вчера на 5 януари 2024 закупих РоботVacuum E10 пуснах го изпуска отпадъци и два пъти светва оранжево какво да правя благодаря

  1. Вижте дали дава някаква грешка в приложението. По принцип ако сте оцелили дефектна прахосмукачка можете да я върнете в 30 дневен срок. Имате такова законово право. Свържете, се с магазина от който сте я закупели.

 9. Здравейте, имам робот xiaomi първо поколение, който от около 6 месеца не спира турбо четката въобще. Отначало спираше да я върти като я натиснеш леко, сега вече по никакъв начин това не може да се случи. Нищо не се случи след factory reset. Моля за съдействие!

  1. Най-вероятно е събирала прах вътре в робота от постоянната работа и някой от компонентите, който е отговорен за управлението на турбо-четката прегрява и с времето е изгорял. Моят съвет е да я занесете на сервиз. Ако е в гаранция ще Ви сменят платката безплатно.

 10. Здравей те робот както си работи и спира и трябва да задържа двата бутона и тръгва пак за известно време

  1. Здравейте, има няколко често срещани причини за необяснимо спиране на прахосмукачките-роботи. Най-често това е изхабен живот на батерията или проблеми със сензорите за височина. Също проверете дали всички колела се движат свободно; Актуализирайте софтуерна на прахосмукачката ако не сте го направили през приложението на Вашият телефон. Ако това не помогне е възможно да е събрала прах в платката и някой компоненти да прегряват – в такъв случай е добре да я дадете на сервиз да я почистят.

 11. Прахосмукачката е Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO. По време на работа се самоизключва и спира на различни места в жилището. Не може да се включи както от телефона така и от бутоните на самата нея. Нося я до зарядното станция и след зареждане 15- 20 секунди може да се включи ръчно.

  1. Здравейте, същият проблем като предния коментар. Явно този тип прахосмукачки дават често тази грешка. При Вас явно проблема е че е изхабен живот на батерията. Но не мога да кажа със сигурност. Вижте и другите ми предложения в предходния коментар. Занесете я на сервиз да и измерят капацитета или направо си купете друга (тук) ако е работила 2 години. Възможно е да е някой друг от изброените от мен проблеми, така че без да я занесете няма как да знаем.

 12. Привет. Моят робот Xiaomi E10 напълно блокира. Двата индикатора светят, но не действат никакви бутони, включително и за рестартиране. Не еаботи, не приема команди и от мобилното приложение . Мога ли да го рестартирам по друг начин, освен със задържане на бутоните?

  1. Здравейте, не ми е известен друг начин за рестартиране. Има ли някакво съобщение за грешка?
   Варианта е да изкарате батерията , да изчаката 5-10 мин и пак да я поставите и така да пробвате.

 13. Здравейте,
  Имам Roborock S7 от една година. Безпроблемно минаваше едно прагче с височина от около 1 см. По скоро е свързваща лайсна на паркет между две стаи. От днес обаче не иска да го минава. Седи на него и ни напред ни назад. Боксува на едно място и не помръдва. Може ли нещо да се направи или да го изпращам в сервиз. Благодаря предварително.

  1. Здравейте, пробвайте да почистите сензорите за височинa. Мисля, че на този модел са 4 броя. Като обърнете робота са разположени по периферията (малки черни правоъгълници 2см x 1cm). Ако не стане пробвайте да залепите непрозрачно тиксо върху тях и Вижте дали минава прага. Може някой от сезорите да се е развалил и да го бърка.

 14. Здравейте,преди 1 седмица закупихме xiomi vacum mop E10 ,първите 2 дни работи без проблем но на третия когато я пуснахме започна на повтаря да изчистим сензорите за височина и да сменим повърхността на която се намира ,изчситихме сензорите, рестартирахме я и я преместих ме но продължава да дава същата грешка ,как да върнем фабричните настройки??или от какво може да е проблема ?има ли вероятност да е дефектна ??да я върнем за смяна направо ??благодаря

 15. Здравейте проблема при моето робот,че е чисти си то на прахосмукачка. Но когато го пусна на моп се побърква тръгва навсякъде.

  1. Здравейте! Ппроблемът може да бъде поради програмен дефект или неизправност в хардуера на робота (някоя платка). Препоръчвам да се обърнете за съвет към сервиз или ако е в гаранция я използвайте.

 16. Здравейте! Имам Roborok S6. Говори за грешка 18, че не работи вентилатора. Има ли начин аз да отстранят тази повреда?

 17. Здравейте! Грешка 18, сигнализира за неработещ вентилатор на вашия Roborock S6.

  Ако проблема беше при мен – аз щях да проверя самия вентилатор. Щях да се уверя, че не е блокиран от прах, косми или други препятствия. След това да го изчистя и околните му части, за да съм сигурен, че въздушният поток не е прекъснат.
  Щях да проверя връзките на вентилатора към основната платка на робота. Да се уверя че връзките са стабилни и добре свързани. Ако някоя връзка е разхлабена или повредена, може да предизвика грешката.
  В редки случаи, слабо заредена батерия може да предизвика грешка 18. Опитайте да презаредите робота напълно и вижте дали проблемът се отстранява. Ако е така е време за смяна на батерията.

  Проверете за актуализации на софтуера и ако има налични, инсталирайте ги.

 18. Здравейте! Имам робот Xiaomi Robot Vacuum X10+. Вече една седмица не използва мокрото почистване. Има вода, на гласовата команда казва, че започва и мокро почистване, но в същото време не мие. Не слиза вода до робота, защото при включване направо тръгва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *