Как да изберем робот за почистване на прозорци

Здравейте любители на хигиената! Дойде времето за почистването на прозорците? Да признавам си и на мен това не ми е от любимите задачи. Особено при тези прозорци за почистването, на които трябва да се катеря на стълби или по парапети!

За щастие вече има лесно решение за това благодарение на умните ни роботизирани приятели.

В тази статия ще разгледаме как да изберем робот за почистване на прозорци, предимствата и недостатъците и какъв робот е най-добре да закупите според Вашите цели и бюджет.

робот за почистване на прозорци

Съдържание как да изберем робот за почистване на прозорци:

1. Какъв вид робот да изберете според закрепването?

На пазара има много роботи за почистване на прозорци. Моделите се различават не само по качество на изработка или мощност, но и по механизъм за закрепване към стъклото.

Роботи с различни механизми за закрепване към стъклото

1.1 Вакуумният робот

Вакуумното закрепване се залепва към стъклото с помощта на електрическа помпа, която създава вакуум и не позволява на робота да падне. Вакуумният робот е прикрепен към стъклото само от едната страна (външната например). Може да бърше не само прозорци, но и плочки, огледала и други гладки вертикални повърхности. Електрическата помпа обаче консумира много енергия, така че вакуумните роботи се захранват от контакт и са винаги включени в мрежата. Имат дълъг кабел, който виси от робота докато чисти. Освен това помпата вдига много шум, не е много приятно да си в една стая с нея.

1.2 Магнитни роботи

Магнитните роботи са по-редки и не се продават толкова много на българският пазар. Те представляват едно тяло разделено на две части. Едната част се слага от външната страна на прозореца, другата се слага от вътрешната и съответно чрез магнити се привличат. Така почистват и двете страни на прозореца едновременно. Такива устройства са по-надеждни, вероятността от падане от височина е минимална.

Сигурно ще си зададете въпроса защо тогава не са толкова предпочитани и предлагани?
Просто защото извършват само едно действие – почистване на прозорци, докато вакуумните могат да почистват всякакви гладки вертикални повърхности, включително и плочките в банята.

Какво препоръчвам?

Препоръчвам да си закупите вакуумен робот за почистване на прозорци. Тъй като има повече приложения и е по-достъпен на българският пазар. С вакуумният робот можете да почиствате прозорци, плочки, огледала и други гладки повърхности.

2. Каква форма да избера?

Когато говорим за това как да изберем робот за почистване на прозорци трябва да имаме предвид и формата на съмият робот. Те се делят на овални и правоъгълни. В много отношения качеството на почистване зависят от формата на робота.

Oвални и правоъгълни роботи за почистване на прозорци

2.1 Овални роботи

Овалните роботи се движат чрез въртене на два диска с почистващ моп на тях. Добри са за малки и средни повърхности, компактни. Сред недостатъците е невъзможността за измиване на ъглите. Поради кръглите дискове с мопа тох няма как да достигне до ъглите на прозорците.

2.2 Правоъгълни роботи

Правоъгълни роботи се движат с помощта на колела или гумени ремъци. Почистващата повърхност може да се състои от четири диска или една голяма кърпа (моп), в зависимост от модела. Такива роботи се движат по-бързо от овалните и са подходящи за големи прозорци, като мият по-добре ъглите. Но имайте предвид, че за перфектен краен резултат Винаги ще се наложи човешка ръка да мине в ъгъла. Мопа на робота може да бъде по-напоен с препарат, което увеличава ефективността на почистване.

Друг важен момент е оборудването със сензори за откриване на ръбове на стъкло. Благодарение на тях квадратният робот мигновено сменя посоката на движение, щом наближи „бездната“.

Овалните роботи често нямат такива сензори. Те променят посоката си, когато ударят рамката. Ако няма рамка, падането не може да бъде избегнато. Ето защо овалните модели не са подходящи за работа с остъкляване без рамки , стъклени офис прегради или за измиване на плочки на стени, които не са ограничени от вътрешни ъгли.

Какво препоръчвам?

За по-големи прозорци препоръчвам да си закупите правоъгълен робот за почистване на прозорци. Ако имате прозорци с по-нестандартна форма Ви препоръчвам да вземете робот с овална форма, тъй като за правоъгълните ще бъде трудно да се обърнат.

3. Какво захранване да изберете?

Почти всички роботи за почистване на прозорци имат вградена батерия, но това не означава, че могат да работят автономно дълго време, подобно на прахосмукачките роботи.

Батерията е необходима за всеки случай, така че в случай на прекъсване на електрозахранването роботът да не падне от прозореца. Моделите с капацитет на батерията под 1000 mAh ще преминат в офлайн режим в случай на прекъсване на захранването – те ще спрат и ще включат алармената индикация.

Моделите с по-голям капацитет на батерията (над 1000 mAh) са адаптирани за автономна работа и могат да мият прозорци при липса на електрическа мрежа.

Повечето модели имат захранващ кабел, който виси постоянно от робота докато почиства. Кабелът е дълъг около от 2 до 5 метра.

Какво препоръчвам?

Препоръчвам да изберете робот с по-дълъг кабел (около 4-5м) и винаги да е включен в мрежата за да имате по-добро почистване. Те са по-мощни. Както и по-добра сигурност от падане.

4. Какво управление да избера?

Всички роботи за почистване на прозорци са оборудвани с дистанционно управление, но някои модели ви позволяват да ги управлявате от вашия смартфон. Това единствено ще помогне, ако дистанционното управление бъде изгубено или счупено. Функционалността на приложението на смартфон може да бъде по-широка, отколкото при работа с дистанционното управление. Например, приложението HOBOT LEGEE предоставя допълнителни функции като почистване по график, запомняне на режимите на измиване за различни прозорци, гласов асистент и др.

Имайте предвид че според мен автономната работа на роботите за прозорци не е същата като при прахосмукатите роботи. При роботите за под, можете да настроите почистване по график и помощника да се пуска всеки ден в определен час и автоматично да си чисти и да се прибира.

Докато роботите за прозорци не са никак самостоятелни. Да те могат да достигнат до трудно достъпни високи стъкла, но Вие винаги ще имате трябва да ги слагате и премахвате след като свършат работа.

Какво препоръчвам?

Препоръчвам да изберете робот с дистанционно. Винаги ще се налага Вие да слагате и премахвате робота когато искате да почисти даден прозорец. В повечето случай автоматичните wi-fi функции няма да са В нужни. Смарт приложението е полезно само ако загубите дистанционното.

5. Какви допълнителни функции да избера?

Тези функции са допълнения за по-лесно, бързо и добро почистване на вашите прозорци. Те са напълно индивидуално и често са обвързани с увеличаване на цената на робота. Така, че Вие преценете дали имате нужда от такива.

5.1 Функция за пръскане на вода

функция за пръскане на течност на роботи за прозорци

За повечето модели почистващият препарат трябва да се нанася върху мопа на ръка с помощта на спрей. При голяма площ на прозореца салфетката ще трябва да се намокри няколко пъти, прекъсвайки измиването. Освен това трябва внимателно да се дозира количеството препарат. Както дефицитът, така и излишъкът от него могат да доведат до факта, че роботът ще започне да се плъзга по стъклото. 

Моделите с функция за пръскане на вода могат да пръскат препарат от вградения контейнер. Такива роботи са по-автономни и ефективни, но са по-скъпи.

5.2 Измиване на безрамкови прозорци

Много почистващи роботи откриват ръба на прозореца по наличието на рамката. Ако нямате рамка, тогава достигайки ръба на стъклото, такъв робот няма да спре и просто ще падне. Моделите с възможност за измиване на повърхности без рамки са оборудвани с по-модерни сензори, които по-точно определят ръба на стъклото.

Ако имате безрамкови прозорци изберете робот с възможност за измиване на повърхности без рамки

Такива роботи могат да почистват не само модерни прозорци без рамки, но и огледала, шкафове, стъклени маси и др.

5.3 Ниво на шум (dB)

Роботът за почистване на прозорци е доста шумно устройство: мощният вентилатор на робота издава силен шум по време на работа. Нивото на шум на някои модели може да достигне 75 dB – това може да се сравни с работещ двигател на автомобил. 

Шумът е една от основните причини за недоволството на собствениците на роботи за почистване на прозорци. Имайте това предвид, когато избирате. Най-тихите модели издават шум на ниво от 50 dB.

5.4 Брой мопове в комплекта

Всички производители имат различен брой мопове, халки за закрепването им и други аксесоари. Колкото повече прозорци трябва да почистите наведнъж, толкова повече комплекти мопове трябва да имате или съответно да ги миете след почистването на всеки прозорец. 

5.5 Мощност

Тази характеристика определя доколко роботът ще се придържа към прозореца. Мощност от около 70-80 W е достатъчна дори за голям правоъгълен модел и този параметър не влияе на качеството на почистване.

5.6 Подвижен /Вибриращ/ моп

Някой роботи за прозорци имат подвижен (Вибриращ) моп, който почиства стъклото с прогресивни движения. Фиксираният блок в същото време избърсва мръсотията.

Задната част на кутията непрекъснато прави вибриращи движения. 
Благодарение на това засъхналата мръсотия се омекотява и отстранява без следи и ивици.

Роботи с такива мопове се смятат, че са една идея по-добри чистачи от събратята си

Заключение

Въпросът за закупуване на робот за почистване на прозорци е чисто индивидуален и зависи както от финансови, така и от много други фактори: броя на прозорците и други подобни повърхности, присъствието на деца и честотата на почистване. Ако живеете над втория етаж, дори когато миете прозорците със стандартна честота (1-2 пъти годишно), покупката има смисъл от съображения за сигурност.

Например, с голяма лоджия, роботът значително улесни работата ми и през лятото започнах да мия прозорци почти всеки месец. Основното нещо е да обмислите закупуването на модели с квадратна форма на тялото от средния и висок ценови сегмент – те са най-технологично напредналите, продуктивни и практически не оставят мръсни зони в ъглите на прозореца.

Не препоръчвам покупка на роботи от собственици на апартаменти на 1-ви етаж. Тук сигурността вече не играе специална роля. Освен това скъп робот може лесно да бъде откраднат от първия етаж. В частните къщи всичко зависи пряко от броя на прозорците и тяхната форма.

Често задавани въпроси за роботи за почистване за прозорци

Как се държи за прозореца без да падне?

Най-често роботът за почистване на стъкло се прикрепя към прозореца с вакуумна помпа. Но когато захранването е изключено, те могат да паднат. Въжето и батерията служат като застраховка, която доставя ток при липса на напрежение в контакта.

Как работи роботът за почистване на прозорци?

Най-популярните модели измиват прозорци с меки микрофибърни кърпи. Роботите могат да бъдат монтирани на фиксирана платформа или въртящи се дискове. Първите достигат до ъглите, докато вторите се справят по-добре с упоритото замърсяване. При по евтините модели вие сами трябва да навлажнете салфетката със спрей преди измиване. Докато при по-скъпите имат резервоар чрез който впръскват вода в определен интервал.

Как да управлявате робота?

Най-простите модели се включват чрез натискане на бутон на кутията. След приключване на работа такъв почистващ робот се връща в първоначалната си позиция и чака да го премахнете. Някои поддържат дистанционно управление или управление чрез смартфон. Можете да изберете посоката ръчно или да зададете подходящ модел на движение: спирала, зигзаг, случаен.

Къде ще бъдат полезни такива роботи?

Най-често се купуват за измиване на прозорци във високи сгради – офиси, жилищни и промишлени. Те помагат да се избегне риска от нараняване на човек като падне.И да почистят старателно и най-мръсните прозорци. Роботът за миене ще бъде полезен у дома. Компактните вакуумни модели могат да почистват стенни огледала, керамични плочки, както и подове от естествен и изкуствен камък.

Как да защитим робота от падане?

Роботът с вакуумна помпа се нуждае от допълнителна застраховка. Захранващият кабел не е достатъчен – по-добре е да използвате въже (обикновенно има в комплекта), което е прикрепен към тежък предмет – радиатор, маса или стол с тегло над 20 килограма. По-добре е да не се завързва към дръжката на прозореца – фитингите могат да се разхлабят и да се разпаднат.

Как да се грижим за робот?

Използвайте само оригинални мопове, подходящи за формата, размера и плътността на материала. Измийте ги старателно и ги подсушете след приключване на раобта. Не ги излагайте на пряка слънчева светлина. Винаги прикрепяйте предпазния кабел към тежък, стабилен предмет. Ако роботът е с батерия, на всеки две години го носете в сервиз за проверка на техническото му състояние. Ако има резервоар, напълнете го с вода със стайна температура. Използвайте препарати, одобрени от производителя.

Какви са предимствата и недостатъците на роботите?

Роботът за почистване на стъкло работи автономно, оставяйки ви повече свободно време.  Той върши работата си много по-добре от мопа и не ви принуждава да рискувате живота си като се катерите на опасни парапети и стълби. 
Вакуумните модели могат също да почистват огледала, плочки и стъклени прегради вътре в дома.
Въпреки това, високото ниво на шум не позволява устройствата да се стартират рано сутрин и късно вечер.  Сравнимо е с бръмченето на мощна прахосмукачка или пералня в режим на центрофугиране. 

Какво трябва да направя, ако роботът за почистване на прозорци не почиства добре ръбовете и ъглите?

За съжаление, това е слабото място на почистващите роботи. Овалните модели имат кръгли четки – съответно те не могат да достигнат ъглите поради формата си. Не всичко е перфектно за квадратните роботи с ъгли и ръбове: сензорите им не позволяват да се доближите до рубовете прекалено много и съответно да ги измиете добре. Така че тук е по-добре да се примирите с факта, че ъглите и ръбовете на прозорците няма да бъдат идеално измити.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *