На тази страница искам да Ви представя често задаваните въпроси свързани с прахосмукачки роботи. Ако имате предложения за въпроси, моля изпратете ги чрез контактната форма.

Съдържание

Функции

💬 Кое е по-добро, вертикална прахосмукачка или прахосмукачка робот?

Ако сравните най-скъпия робот с най-евтината вертикална прахосмукачка, роботът ще чисти по-добре. 
Но в други случаи вертикалата винаги печели по отношение на качеството на почистване. 
Има значителна разлика в силата на засмукване. Средната сила на засмукване за роботи е 2500-4000 Pa, за вертикални – 17000-22000 Pa.
От друга страна, роботът прави всичко сам и е напълно способен да замени изправена прахосмукачка при ежедневно почистване. 
Въпреки че в момента това все още не се отнася за почистване на мека мебел и килими с дълъг косъм.

💬 Кой робот е по-добър – кръгъл или D-образен робот?

D-образната прахосмукачка, благодарение на характерната форма на бронята, забива в ъглите и премахва остатъците от тях с крайна четка. В същото време D-образен робот може да има затруднения при маневриране в разхвърлян апартамент (например, когато почиства между многобройни мебелни крака в хола или масата в кухнята).

💬 Как да сменим батерията на прахосмукачка робот?

За да направите това, трябва да отворите специален отвор на дъното. Обикновено се завинтва с 1-3 винта. Ако няма такъв отвор, ще трябва да премахнете напълно долния капак. След това трябва да изключите батерията (извадете кабела) и инсталирате нова.

💬 Как да определя коя е версията на прахосмукачката-робот?

Китайската версия е модел на прахосмукачка, предназначен за китайския вътрешен пазар и контрабандно внесен на чужди пазари. Обикновено в името на такъв робот има знак “CN”.
Глобалната версия е експортен модел, предназначен за външни пазари. В името можете да намерите знаци: “EU”, “Global”, “GL”.
Руска (Rostest) версия – Например модел, сертифициран в Руската федерация и подлежащ на гаранционно обслужване в Русия (в официалните сервизни центрове на производителя или неговите партньори). Обозначава се с маркировките “EAC”, “Rostest”, “RU”.

💬 Възможно ли е да управлявате робот без телефон?

Почти всички роботизирани прахосмукачки имат поне два бутона на корпуса: стартиране на почистването и връщане в основата. 
По този начин може да се управлява и най-модерната в технологично отношение прахосмукачка-робот (в същото време потенциалът на мобилното приложение, разбира се, не се реализира по никакъв начин). Някои прахосмукачки, включително модерни, се доставят с дистанционно управление чрез, което можете да управлявате повече функции.

💬 Какви са важните функции на роботизираните прахосмукачки?

Основна функция за съвременния робот е да изгради интерактивна карта. 
Важно е стаите да са маркирани на картата, за да можете да променяте границите им, да задавате виртуални стени, цели, зони с ограничен достъп за различни видове. 
Желателно е за всяка стая да могат да се конфигурират специфични параметри: всмукателна мощност, интензивност на намокряне и брой минавания.
Останалата част от функционалността варира значително от модел до модел: 3D карта, настройка на скоростта на четката и скоростта на почистване като цяло, Y-образен режим, избор на зигзагообразна плътност и др.

💬 Как прахосмукачките роботи запомнят карта на апартамента?

Роботите с Лидар имат функцията да запазват интерактивни карти на помещенията. Обикновено за първоначалното изграждане на карта е необходимо да се извършат три почиствания на цялата площ. Повечето прахосмукачки роботи помнят от 1 до 5 карти. Но някои имат запомнят до 10 карти.

💬 По какво се различава запазването на няколко карти от тези от 1 карта?

В режим multimap, роботът автоматично превключва между запазените карти, в зависимост от средата, т.е. когато го преместите на втория етаж, той автоматично ще активира картата на втория етаж. Докато класическата система предполага, че потребителят трябва самостоятелно да избере текущата карта, преди да започне почистването.

💬 Каква е целевата област на робот прахосмукачка?

Целевата зона е частта от картата, в рамките на която трябва да почисти . 

💬 Какво е забранената зона на прахосмукачката-робот?

Забранена зона – част от картата, където роботът няма право да влиза. Забраненият може да бъде очертан с правоъгълник (друга достъпна геометрична фигура) или просто очертан с виртуална стена. Такива забрани можете да правите чрез смарт приложението на вашата прахосмукачка робот.

Навигация

💬 Коя е най-добрата навигация за роботизирани прахосмукачки?

От 2023 г. най-добрата навигация се постига чрез комбинация от лидар и активна камера. Тези прахосмукачки изграждат точна карта, почистват стая след стая, не оставят липсващи петна и разпознават предмети на пода, за да избегнат опасни сблъсъци и да намалят грешките на навигацията. Примери за компетентно внедряване на тази технология: Roborock S7 MaxV и Dreame X10 Pro.

💬 Коя навигация да избера?

Прахосмукачка с жироскоп е подходяща за 1-2-стаен апартамент с просто оформление и малко количество мебели. Такава прахосмукачка може да бъде ефективна в големи къщи, но само ако я пуснете във всяка стая поотделно.
Прахосмукачка с камера за преглед може да работи дори на големи площи (ако капацитетът на батерията го позволява). В същото време скоростта и качеството на почистване в проблемните зони (например под масата в хола) ще бъдат по-ниски от тези на аналога с лидар.
Прахосмукачка с лидар е подходяща за всяка площ (ако капацитетът на батерията го позволява) и всяко оформление. Такива роботи изграждат карта с разбивка на стаи, последователно почистват стая след стая и не оставят необработени зони.
Определянето (разпознаването) на обекти като допълнителна опция ще бъде най-полезно за собствениците на кучета и котки, както и ако в къщата има малки деца. Такива роботи обикалят предмети: крака на сушилня, чехли, чорапи, играчки, жици, екскременти.

💬 Какво е лидар?

Лидар (лазерен далекомер) сканира помещението със светлинни импулси и спомага за изграждането на карта с точност до 1 см. В момента това е най-точният инструмент за картографиране. Освен това лидарът участва в откриването на препятствия с височина над 10 см . Роботът маркира такова препятствие на картата, внимателно го помита от всички. Характерна особеност на прахосмукачките с лидар е, че те описват бърз полукръг близо до стената.

💬 Защо някой роботи имат камери отгоре на капака?

Камерата за преглед е вградена в капака или монтирана с лек наклон. Такава камера чете очертанията на таваните и помага за изграждането на карта. Често тази камерата работи в тандем с подов сензор (оптичен далекомер).

💬 Какво е жироскоп на прахосмукачка робот?

Жироскопът е най-простият навигационен инструмент, благодарение на който роботът може да оцени позицията си в пространството. Роботите с жироскоп чистят на зигзаг и се връщат на дока по-бързо, но в повечето случаи не се съобразяват с краката на мебелите и други препятствия.

💬 Какво означава S-образно почистване?

S-образнено е стандартният алгоритъм за движение на повечето прахосмукачки с жироскоп, камера и лидар. Роботът се движи на зигзаг със завой по ръба на препятствията.

💬 Какво е Y-образно почистване?

Y-образен (“рибена кост”) – режим на движение, при който прахосмукачката се движи в страни от основната пътека и така покрива пространството на стаята. Най-често такъв алгоритъм се използва за подобряване на качеството на мокрото почистване, тъй като роботът преминава през всяка секция напред и назад, събирайки максималното количество мръсотия върху салфетка.

💬 Роботът обикаля ли животински екскременти /изпражнения/?

Ако Вашият домашен любимец е оставил изненада на пода, би било много неприятно вашата прахосмукачка робот да мине през нея.
Прахосмукачка с жироскоп или камера за преглед определено няма да обикалят изпражненията. Прахосмукачка с лидар ще заобиколи купчина екскременти само ако тя е с височина над 10 см.
Повечето прахосмукачки с дефиниране / разпознаване на обекти, колкото и да е странно, също не се справят с тази задача, което се дължи главно на малкия размер на този обект – системата успешно работи върху препятствия, по-големи от 50 х 50 mm.
Някои роботи обаче все още са способни на тази задача. От 2023 г. те включват:
Roborock S8 Pro Ultra, Deebot T20 Pro, 360 S10, Cecotec Conga 7090 IA – само при големи изненади;
Roborock S6/S7 MaxV, Dreame X10 Pro, Deebot N8 PRO – има дори малки изненади.

💬 Колко дълго може да издържи една прахосмукачка робот?

Повечето роботизирани прахосмукачки издържат между 50 и 100 минути с едно зареждане на батерията при максимална мощност на засмукване и до 180 минути в тих режим. По-добре е да се съсредоточите върху производителността с максимална мощност на засмукване, тъй като при минимум роботът най-вероятно ще бъде безполезен. Освен това е важно да се вземе предвид не само времето за работа, но и производителността, която може да варира значително: от 1-1,2 кв.м./мин за конвенционалните роботи с лидар до 0,5-0,7 кв.м./ мин. за роботи с жироскоп или с разпознаване на обекти.

💬 Каква батерия да избера?

В съвременните роботи капацитетът на батерията варира от 1800 до 6000 mAh, но самият капацитет на батерията не е представителен показател, т.к. трябва да се сравни с консумацията на енергия, която се влияе от всмукателната мощност, броя на моторизираните четки, наличието на вибриращ моп, мопове и сензорите, използвани за навигация.
Ето защо, когато избирате, е препоръчително да се съсредоточите върху индикатора за автономност (или производителност) – колко дълго ще работи прахосмукачката с едно зареждане на батерията и каква площ може да почисти през това време. В този случай не трябва да се ръководите от данните в характеристиките, т.к. производителят посочва времето за работа с минимален режим на засмукване, при който е почти невъзможно ефективното използване на робота, а третираната зона е посочена, като се вземе предвид междинното презареждане. Препоръчително е да погледнете резултатите от теста при максимална мощност и в едно пускане.
Например Dreame Bot L10 Pro (5200 mAh) работи 150 минути по технически спецификации и обработва 250 кв.м. Но всъщност прахосмукачката работи 68 минути на максимална скорост и обработва 48 кв.м. от едно изстрелване. Именно върху тези показатели трябва да се съсредоточите при избора.

Почистване

💬 Роботът чисти ли килими?

Повечето роботи с турбо четки вършат добра работа при почистване на килими. Но за да почистите килим със средна нишка, да издърпате прах и пясък, са необходими специални параметри: наистина мощен двигател (над 2500Pa) и модерен дизайн на турбо четката.

💬 Прахосмукачката робот ще замени ли вертикалната?

Премиум роботите се гордеят с изключителна всмукателна мощност. Например в Deebot T20 Pro достига 6000 Pa, а по реални показатели това е може би най-мощният робот за 2023 г. В същото време дори най-мощната вертикална прахосмукачка Dreame P10 Pro има всмукателна мощност от 22000 Pa.
На ламинат, линолеум, килим и мокет, първокласните прахосмукачки могат да заменят вертикалната. Но те няма да могат да издърпат прах и пясък от килима така добре, както ръчна прахосмукачка. Особено ако килимът с дълга нишка е повече от 2 см и особено ако в къщата има куче.

💬 Какво е турбо четка?

Турбо четката е продълговата четка в средата на робота. Ако в къщата има килими, не можете без турбо четка – без нея роботът дори няма да може да обработва петна по повърхността, да не говорим за разресването на козината и коса. В допълнение, турбо четката може да бъде полезна на гладък под, тъй като почиства полепналата мръсотия с гумени остриета. Например Roborock S8 трие ламината до блясък с две гумени ролки.

💬 Колко мощност (всмукателна мощност) ви е необходима?

Ако всички прахосмукачки бяха подредени по същия начин и маркетингът на лице, тогава може да се разчита на следните данни:
За малки отпадъци и животинска козина на гладък под е достатъчно 1500-2000 Pa.
За малки отпадъци и животинска козина върху тънък килим – 2000-2500 Pa.
За събиране на пясък върху гладък под и дълбоко почистване на килими – над 2500 Pa.

💬 Как машината за полиране на подове се различава от комбинираните машини?

Подовата машина е коренно различна в дизайна на модула за мокро почистване. 
Конвенционалните прахосмукачки избърсват пода с малка статична кърпа (моп) с умерено намокряне, докато полиращите подове имат по-сложна и ефективна система: Голяма статична кърпа и намокряне на пода с един ход на прахосмукачката, Вибрационен моп и др.

💬 Възможно ли е да се включи мокро почистване на ламинат (на дървен под)?

Повечето роботи имат много ниски нива на намокряне, те просто избърсват пода с влажна кърпа и са безопасни за използване дори върху ламиниран паркет. Изключение правят роботите с намокряне на мопа с директен поток (ако се заклещи или след паркиране върху основата може да се образува локва под мопа). Професионалните машини за полиране на под могат да се използват и върху дървени повърхности, но интензитетът на намокряне трябва да се регулира през приложението.

💬 Защо ви е необходима самопочистваща станция?

Самопочистващата станция от класически тип изтегля остатъците от кутията за прах на робота след почистването, спестявайки на потребителя ежедневен контакт с прах. Необходимо е само да смените торбата за боклук на всеки 30-60 дни. Съвременните роботи имат многофункционални станции, които в допълнение към почистването на прахоуловителя изпълняват и други функции: измиват и изсушават мпа, добавят вода в резервоара.