Мнения за прахосмукачка робот Hobot Legee D8 Lulu

Днес бих желал да споделя впечатленията си за една прахосмукачка робот, която успя да провокира интереса ми относно своите почистващи функционалности, автономност на работата, външен вид и това че говори на български език.

В тази статия ще Ви представя прахосмукачка робот Hobot Legee D8 Lulu. Ще анализираме нейната цена, характеристики, плюсове и минуси, отзиви и мнения на потребители от различни сайтове в интернет и най-важното – заслужава ли си да си я купите.

Hobot Legee D8 Lulu

1. Характеристики

Тази прахосмукачка робот има всичко, което един висок клас робот може да предложи на потребителя. На пръв поглед високата мощност, възможност за качествено картографиране, самопочистващи се функционалности и добрите параметри определено привличат вниманието.

Прахосмукачката робот може да бъде закупена и без самопочистваща се станция. Ако решите да купувате без самопочистваща се станция – HOBOT LEGEE D8 е модела, който да търсите. А робот със станция за самопочистване се нарича HOBOT LEGEE D8 + LuLu.

Самопочистващата станция LuLu може да бъде закупена и отделно на по-късен етап. Това Ви позволява да купите висок клас робот на добра цена и след време да инвестирате в станцията, която Ви спестява време и усилия в мокрото почистване.

Както знаете повечето самопочистващи станиции след всяко почистване изпразват събрания боклук от тялото на робота. На по-дълъг период е необходимо да изхвърлите боклука от самата станция. Но тук не е така. Тук липсва самоизпразваща се от боклук функционалност в станцията Lulu. Да, добре прочетохте – няма възможност за изпразване на боклука!
Но спокойно, това не е минус. Контейнерът в самата прахосмукачка робот LEGEE D8 е снабден с иновативна технология наречена “Еко-преса”. Тя се използва за пресоване на събраната мръсотия повреме на почистването. Това позволява да се увеличи обема за събиране на боклук в малкия контейнер до 5 пъти повече в сравнение с този на масовите прахосмукачки роботи. А и спестява допълнителни разходи за купуване на сменяеми торбички в станцията, както е при други роботи от този клас.

Определно при Hobot LEGEE D8 Lulu можем да Видим някой впечатляващи неща. Но дали наистина успява да се справи с основната си задача – почистването? Предстои да разберете ако прочетете тази статия докрай.

1.1 Ценa

*Моля имайте предвид, че цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия. Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

СнимкаИмеЦена*
Hobot LEGEE D81200лв.
Lulu799лв.
Hobot LEGEE D8 + Lulu1700-1750лв.

Официален сайт: https://www.hobot.com.tw

1.2 Таблица с характеристики

Hobot LEGEE D8 + Lulu
Размери344*343* 97,5 мм (д ш в) (Робот)
486*410*390 мм (д ш в) (Станция Lulu)
Мощност5000Pa
Подходяща за площ до300㎡
Батерия4900 mAh Li-ion
Шум60dB
Контейнера за прах (с пресоване “ЕКОпрес”)5×500мл
Капацитет на водния контейнер320мл
Автоматично връщане✔️
Моп✔️
Система срещу заплитане в кабели и ресни на килим
Зоново почистване✔️
Запаметени карти✔️
Избор на стая за почистване✔️
Aвтоматично повдигане на моп✔️ до 7мм
Изкачване на прагове✔️ до 2см
Вибриращ моп / Моп скорост✔️ / до 1300 вибр. в мин.
Пръскане на пода✔️
Aвтоматично повдигане на четки
Автоматично изпразване на контейнер за прах
Автоматично пресоване на боклук в контейнера за прах✔️
Автоматично пълнене на контейнер за вода✔️
Автоматично изсушаване на мопа✔️
Автоматично миене на мопа✔️
Разпознаване на предмети на пода✔️
Дистанционно наблюдение чрез камера през смартфон
Съхраняване на множество карти за почистване✔️
3D карта на стаята
Гласов асистент✔️
Почистване на ъгли✔️

1.4 Какво е включено в кутията?

  • Захранващ кабел;
  • Робота Hobot Legee D8
  • Станцията Lulu
  • Шишенце за пълнене на препарат в резервоара
  • 1 Сменяем филтър
  • 2 сменяеми мопа за многократна употреба;
  • 3 странични четки;
  • Документация.
  • резервни пръскащи дюзи
  • четка за почистване на устройството;

    Хубаво е, че производителят се е погрижил за консумативите, докато някои компании, за да спестят пари, спряха да добавят резервни части и аксесоари към пакета.

1.4 Външен вид

Веднага трябва да кажа, че качеството на изработката и материалите са отлични. Това дава чувство, че сте закупили премиум продукт. Има комбинация от матова и лъскава пластмаса. Частите, които няма да докосват стените и мебелите са гланцирани, всички зони на контакт с мебелите и стени са матирани. Също има и гумирана броня която предпазва от надраскване.

За разлика от повечето прахосмукачки роботи, които имат кръгла форма, тук не е така. Hobot LEGEE D8 има D-образна форма. Това му позволява по-ефикасно да достига до места където кръглите не могат. А именно ъглите в помещенията.

А погледната отпред навява асоциации с шлема на герой от Междузвездни войни. Което ме спечели като фен на поредицата.

Външният вид на станцията ми харесва. Малка е в сравнение с други роботи от този клас. Не заема много място. Това разбира се се дължи на факта, че вътре няма торбичка за автоматично изпразване на боклук.

1.5 Роботът Hobot Legee D8

Предната броня е права. Снабден е с гумена защитна лента, която омекотява сблъсъците между робота, стените и мебелите. Всички видове сензори са разположени както на предния ръб на устройството, така и по периметъра на дъното му. Ако е необходимо, винаги можете да премахнете бронята, за да почистите сензорите. Мобилното приложение LEGEE ще ви каже дали някой сензор е запушен.

В горната страна на робота има Лидар. Използва се за по-точно картографиране на помещенията. За мен на този етап от развитието на пазара на роботи, няма смисъл да си купувате робот без лидар.

В допълнение към лидара, на горния панел на LEGEE-D8 има четири бутона. С тяхна помощ можете да управлявате робота без мобилно приложение. Бутоните изпълняват следните функции:

  • старт/пауза;
  • връщане на дока;
  • спиране на почистването;
  • заключване на бутоните;
  • превключване на функцията за почистване.

Тук по периметъра на бутоните има цветна индикация. Зеленият цвят на LED лентата означава, че батерията на робота е напълно заредена, оранжевото означава, че батерията се зарежда, бялото означава режим на сухо почистване, синьото означава мокро почистване.

Под капака на LEGEE-D8 има контейнер за отпадъци и контейнер за течност. В контейнерът за течност можете да добавите почистващ препарат, който се впръсква на пода, докато е в режим на мокро почистване.
Тук са скрити и четка за почистване на устройството и превключвател за активиране на захранването на батерията.

1.8.2 Контейнер за отпадъци

Тук ще обърнем специално внимание на контейнера за отпадъци. Пластмасовата кутия е оборудвана с мрежест филтър, скрепер и HEPA въздушен филтър. Декларираният капацитет на резервоара за боклук е 500 ml, но системата ECO-press пресира боклука, увеличавайки, според производителя, времето за работа без необходимост от изпразване на контейнера за боклук с 5 пъти. HOBOT казва, че това замества външната самопочистваща станция, отделен, обемист и скъп компонент на някои роботи прахосмукачки.

Също и това позволява на смукателната мощност да се повиши, тъй като въздуха, който минава през филтъра не се затруднява от натрупания боклук. Е поне докато не се напълни контейнера. Тогава логично с по-плътен боклук ще има и по-малка мощност.

1.8.3 Роботът отдолу

Не по-малко интересно е да погледнете LEGEE-D8 отдолу.  
Тук има система за сухо почиствана, оборудвана с две четки – странична четка и турбо четка, Вибриращ моп, голям отвор за засмукване и четири дюзи за впръскване на препарат на пода. Както и всички необходими сезори.

Интересен факт, е че робота няма пластмасови колела както повечето подобни роботи, а има верижни колела. Тези верижни колела правят по-добро сцепление върху мокри подове. Така Hobot LEGEE-D8, като танк, се втурва към целта.

LEGEE-D8 има четири дюзи, разположени отвън – по този начин се постига коренно различно качество на намокряне на пода. Устройството регулира количеството вода пръскано върху повърхността. Този робот е оборудван и с температурен сензор.

Микрофибърните кърпи се закрепват към мопа с помощта на велкро. Имат двуструктурна тъкан и трислоен състав. Според производителя доставените кърпички са обогатени със сребърни йони и следователно по-добре се борят с бактериите и неприятните миризми.

2. Тестове

2.1 Сухо почистване

Тоза прахосмукачка робот има страхотна мощност от 5000 Pa. Също турбо четката е сравнително по-голяма. Тя е с дължина 17 см.
В други ревюта на роботизирани прахосмукачки съм обръщал внимание, че турбо четката често трябва да се почиства ръчно. Aко имате домашни любимци в дома си или паднала коса. LEGEE-D8 обаче има отвор пред четката, който засмуква косми и козина, предотвратявайки увиването им около оста на въртящата се четка. Hobot има патент за това изобретение.

От тестовете които направих се вижда, че все още се заплитат косми в турбо четката, но наистина са значително по-малко от други роботи на конкурентни марки.

Качеството на събиране на отпадъци върху ламината и плочки е много добро. В ъглите не остават отпадъци, които кръглите роботизирани прахосмукачки не могат да достигнат.

2.2 Почистване на килими

Почистването на килими малко ме разочарова. Нямаше никакъв проблем при почистването на килим със къса нишка. Както се Вижда на тези снимки, hobot leggee d8, успешно премахна топките козина от котката:

Но когато го пуснах върху килим с по-дълга нишката (около 3-4см), Legee просто не успя да се качи върху него. Опитваше се , опитваше се, встрани успя да се качи, но явно заради верижните колела, той просто буксуваше върху него и не можеше да зацепи. Този тест се оказа отрицателен. Така, че ако имате килими с по-дълга нишка , най-вероятно legee, няма да може ги изчисти.

2.3 ЕКО-пресa

EKOpress беше тестван отделно, за да се види как работи. Преди теста прахоуловителя беше чист и тежеше 125 грама. След това пуснах робота в стая с много мръсотия, включително коса и козина, добавяйки нови боклуци на пода няколко пъти след завършване на всеки цикъл на почистване. В резултат на това с течение на времето ефективността на събирането на боклука започна да намалява и роботът започна да пропуска част от боклука на пода. Извадих прахоуловителя и го претеглих, теглото беше 170 грама. Тоест, в резултат на това роботът успя да уплътни 45 g сух боклук. Много по-важно е да се покаже колко боклук е това, вижте тук:

2.4 Мокро почистване (с моп)

Тази прахосмукачка робот се справя много добре с почистването на мръсотията, дори без междинни пътувания до станцията за изплакване на мопа.
Освен това, той е в състояние да изтърка не само засъхнала мръсотия, но петна от кафе и сос.

Hobot Legee d8 се справи успешно със засъхнали петна от кафе и сос.

Този робот определено може да се счита за машина за полиране на подове, предвид наличието на вибрираща платформа. 

Мокро почистване и килими

Говорейки за мокро почистване при наличие на килими, роботът е в състояние да разпознае килими и автоматично да повдигне мопа, когато се движи върху тях. Това гарантира, че килимите винаги остават сухи и чисти. Мопа се повдига до 7мм Височина.

2.5 Тъмни повърхности

Прахосмукачката-робот може да премине без никакви проблеми върху твърди черни повърхности, като в моя случай черни плочки. Но той се страхува от черния килим, както повечето други роботи на пазара. Сензорите за разлика във височината разпознават черния килим като скала и роботът започва да се отдръпва. Това е важно да се вземе предвид.

2.6 Проходимост през препятствията

Hobot LEGEE D8 има добра проходимост. Той е в състояние да преодолее прагове от 2 см. както повечето прахосмукачки роботи. Не видях някакъв проблем при тестовете, които направих.

2.7. Навигация

LEGEE – това не е само името на робота. Това е и акроним от компонентите на навигационната система с която Hobot се гордеят.

LEGEE Lidar, Encoder, Gyro, E-compass и Position Estimation;

Legee уникална навигационна система, която съчетава 5 различни технологии за планиране на най-добрия маршрут за почистване. Освен това със сензори за откриване на разстояние (FDS) за откриване на малки препятствия отпред или покрай стени и два сензора за височина, разположени отпред и отзад, за да предотвратят падане, LEGEE може да се движи из къщата свободно и точно.

Говорейки за навигация в къщата, Hobot LEGEE-D8 почиства стая по стая, първо по периметъра, след това на змия. Не са останали непочистени зони, скоростта на почистване е на нивото на аналозите, така че навигацията като цяло е добра за този модел.

Когато пуснах за първи път LEGEE D8, влязох в приложението и отидох в менюто (горе в дясно) и натиснах бързо картографиране. Уверих, се че всички врати на стаите са отворени. Скоростта на картографиране е много добра. Роботът от първия път обиколи всички стаи и картографира лесно помещенията. Когато е готов Hobot legee d8, казва на български съобщение, че е приключил и се връща на в станцията.

3. Докинг станция

Ако решите да купите робота без Lulu ще получите стандартна докинг станция за зареждане. Но определено ще загубите доста според мен.

Нека да разгледаме функции и характеристики на станция Lulu. Тъй като функциите на стандартната станция е само да зарежда робота.

Самопочистваща се станция при мокро почистване

На самата станция има две копчета. Едното е за ръчно стартиране на процеса за самопочистване а другото за откачване на робота от докинг станцията. Втората функция ще бъде удобна, ако трябва да обслужите робота. Той ще излезе от станцията сам, без да е необходимо да го повдигате ръчно.

Под горния капак на станцията има резервоари за чиста и мръсна вода. От вътрешната страна на капака има кратко ръководство за експлоатация на станцията.

Вдясно (синият) контейнер е за чиста вода, която зарежда робота с вода, преди да започне мокрото почистване.
Вляво (сивят) контейнер е за мръсната вода, която се източва автоматично от робота след като приключи работа по мокрото почистване.

Всеки резервоар е с обем 3,2 литра. Резервоарът за чиста вода е допълнително снабден с капак със запечатан клапан за добавяне на препарат или вода без изваждане на резервоара от станцията.

В зоната за скачване на робота със станцията е оборудвана с платформа за влизане, дюза за пълнене на резервоара в робота с вода, контакти за зареждане, модул за миене и вентилационни отвори за сушене на мопа. Платформата се сваля, което е много удобно за почиствае.

Модулът за пране на мопа е уникален, както повечето дизайнерски решения на Hobot. Под капака има две подвижни силиконови ролкови четки и три дюзи за подаване на вода.

Идеята е, че водата се подава към мопа в точката, където се въртят ролковите четки, които се движат по цялата площ на мопа. В този случай мръсната вода веднага се събира в тавата. По този начин цялото дъно на станцията няма да бъде замърсено. Решението всъщност е много умно. Остава само да измивате ролковите четки от време на време и да забърсвате малката тавичка под тях.

Измиващият модул се движи наляво и надясно вътре в станцията. Това гарантира, че мопа се почиства по цялата площ. И двете четки минават два пъти през всеки участък от мопа. Първият път с подаване на вода. Вторият път за да изцеди допълнително вода от мопа. Качеството на самопочистването е много добро.

Комплект аксесоари за HOBOT LEGEE D8

Консумативи като четки и филтри се сменят по-рядко. Производителят е написал в ръководството на потребителя колко често сe сменят.

За да може да предвидите този разход Ви представям и цената на консумативите.

Препоръчвам Ви да закупете аксесоарите още в самото начало, за да сте подготвени ако Ви потрябват преждевременно.

СнимкаИмеЦена*
Централна четка за Legee D819лв.
Странична четка за Legee D8 – 3 бр.29лв.
Микрофибърни мопове за Legee D8 – 2 бр.
29лв.

3. Мнения за прахосмукачка робот HOBOT LEGEE D8

Когато правим проучване за прахосмукачка е важно да прегледаме, обобщим и анализираме както отрицателните, така и положителните отзиви на хора, които вече са я използвали и имат опит с нея от известно време.

3.1 Снимки от потребители

3.2 Отзиви за прахосмукачка робот Hobot Legee D8 Lulu

Реших да включа отрицателните мнения тук, защото смятам, че е важно хората да бъдат информирани за всички страни на продукта.

СайтОценкаОставили оценкаПоложителниОтрицателни
YandexMarket (Русия)⭐⭐⭐⭐⭐ 4.8 1921857
* Оценките са актуални към датата на създаване на статията

Отрицателни отзиви

Моля имайте предвид, че повечето отрицателни отзиви са в случай на дефекти а не толкова към качеството на почистване и функциите на робота.

красиво и това е всичко

Имам Черно-бял килим. Прахосмукачката не иска да чисти върху него. Защо тази прахосмукачка е на такава цена?
Но Браво, тя пере. Кой пише, че козината и космите не се увиват около четката? лъже. Косата се заплита и се заплита на кичур на четката.

Оксана Т.
мнение от yandex
Лоша ориентация в пространството

След многократна употреба това устройство не може да намери самопочистващата се станция. Ужас !!! Най-глупавото същество! За толкова пари! Разочарован съм.
Анонимен потребител
мнение от yandex
Не го препоръчвам!

Оставя вода на дъното на тавичката !!! И локва напълно се самопочиства, но не изсушава тавичката! Разочарован
Хурия А.
мнение от yandex
Работи страхотно за 1 седмица!!

След седмица станция LULU не вижда прахосмукачката!!!Не я пълни с вода и не почиства мопа!!!
Анонимен потребител
мнение от yandex
Лош софтуер и приложение
⭐⭐
Работи около месец и спря да ходи до станцията за зареждане и почистване на LuLu, вижда я, но не може да стигне точно до нея, някои сензори са спрели да реагират.
Анонимен потребител
мнение от yandex

Положителни отзиви

Страхотен
⭐⭐⭐⭐⭐

Отлично почиства! Виждам много по-малко мръсотия върху мопа, отколкото имаше по-елитният ми Roborok. Харесва ми, че има два смукателни отвора. Първият изсмуква добре космите на нашето куче и котка, както и коса. Важно е!
Анонимен
мнение от yandex
Прахосмукачката е добра
⭐⭐⭐⭐⭐

Прахосмукачката е перфектна, оценявам я високо, като взема предвид всички предимства и недостатъци.
Преди това използвах прахосмукачки Roborock S7 и Dream Bot L10 Pro. И двете ми харесаха, чистеха добре пода, но много исках робот с автоматично пране на мопа.
Ильнур А.
мнение от yandex
Богато оборудване
⭐⭐⭐⭐

10 от 10 – цена, оборудване, гъвкави настройки, качество на материалите и изработката. Като машина за полиране на под е, почистването е отлично! Режимите Powerful и Carpet са донякъде подобни, трябва да опитате режима Custom на максимум.
Владимир Ш.
мнение от yandex
Самият робот не е шумен, а в същото време чисти отлично!
⭐⭐⭐⭐⭐

От най-значимите предимства за мен мога да подчертая функцията за предварително засмукване. Живея с приятелката ми. На предишни роботизирани прахосмукачки след няколко почиствания имаше дебел сноп коса осукан върху четката, които пречеше за качественото почистване, но тук след седмица на почистване в режим всеки ден, нямаше нито един косъм по четката, което означава, че функцията работи перфектно. За мен най-тегавата поддръжка на предишните роботи беше почистването на четката и колелата от косми.
Роман Г.
мнение от yandex
Жалко, че не лети
⭐⭐⭐⭐⭐

Винаги сме имали прахосмукачка робот в нашия апартамент и сме били много доволни, винаги беше чисто, но това устройство е нещо от съвсем различна велична !!!)))
Красив, елегантен, ефективен – просто уникален робот!
Подобно на много други прахосмукачки, тя в даден момент започва да почиства. Почиства и полира пода, без ивици! След почистване се връща в станцията и сама си измива мопа,а аз нямам никъкъв ангажимент.
След това съхне известно време и винаги е готов за почистване! Боклукът в контейнера се пресова благодарение на иновативния дизайн и изсипвате плътна консистенция, а не прах! Има два резервоара с чиста и отпадъчна вода – много удобно! Респект към разработчиците – космите вече не се увиват около четката и не е необходимо да се разплита и почиства дълго време! Винаги чиста и снежнобяла! Пластмасата е с отлично качество! Чудесни са и гумите! Ние сме 1000 процента доволни и сме се похвалили на всички близки и познати!
Препоръчвам! Заслужава си парите! И определено със самопочистваща се станция!!!!! Прави всичко сама!
Наталия Ф.
мнение от yandex
Пълноправен помощник в къщата
⭐⭐⭐⭐⭐

Работи всеки ден, чисти отлично, мие подовете перфектно, на нас остава само да измием первазите отвреме на време.
Килимът с висок косъм се оказа проблем, понякога се качва на него, понякога не, трябваше да направя карта без килима, за да не се качва изобщо, за да заседне.
Не съм измислил как да задам собствени настройки за изплакване на мопа, но с ежедневно почистване мопа вече е чист. Той сам мие парцал, пресира боклука, почиства отлично, говори ми на руски, можете да записвате гласовете си, доста удобно приложение, има пълна гаранция в Руската федерация, контролира се както от Siri, така и от Alice.
Наталия Р.
мнение от yandex

3. Заключение

Като цяло този модел има значително повече предимства, отколкото недостатъци. Тестовете не ме изненадоха, а по-скоро подчертаха ефективността му. Останах много доволен от робота. Той пере мопа изключително добре и предоставя възможност за настройка на различни режими на почистване за всяка стая, съобразени с индивидуалните нужди. Събира боклука чудесно, отличен помощник в дома. Станцията Lulu върши невероятна работа, пере и суши мопа, а водата след измиване е забележимо мръсна.

Той изгражда карта на апартамента нормално, успешно заобикаля обекти като малки предмети, крака на столове и саксии, но не забелязва кабела за зареждане или удължителя.Но мисля, че това е нормално за този тип робот. САМИЯТ РОБОТ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДАЧАТАСИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРЕ- чисти, мие и изпира мопа, а вие нямате никакъв ангажимент, просто се наслаждавате на светещия ви от чистота дом. Говори на български език и приложението е много лесно за използване.

Единственият недостатък е, че не се справя добре с високи килими с по-дълги нишки. Той не може да оперира върху тях.
С увереност мога да кажа, че това е внушителен робот и го препоръчвам за закупуване, особено ако нямате килим с дълга нишка.

Hobot Legee D8

Hobot Legee D8 + Lulu

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *