Мнения за прахосмукачка робот Roborock S5/S50

Търсите мнения за прахосмукачка робот Roborock S5 и се чудите дали да си купите този модел?

В тази статия ще оставя моето честно мнение за робота, ще анализирам отзивите на собствениците на Roborock S5, рейтинга на продукта в различни сайтове в мрежата и ще направия заключение дали си заслужава да си я купите.

Мнения за прахосмукачка робот Roborock

1. Лично мнение за прахосмукачка робот Roborock S5

Цена: около 1000лв (към датата на публикуване на тази статия)

Ориентировъчната цена на този робот в момента е малко под 1000лв. Нека споделя моето мнение дали този робот си струва парите. Моделът се предлага в два цвята – черен и бял. В нашия преглед Xiaomi Roborock S50 е представен в бяло.

Прахосмукачката дойде при мен в доста голяма (400 mm x 450 mm x 133 mm) и тежка (5,6 kg) кутия. Купих европейската версия, така че надписите на кутията са на английски.

1.1 Какво включва в кутията?

  1. Самата прахосмукачка робот е сглобена
  2. Основа със станция за зареждане и водоустойчива подложка
  3. Контейнер с моп за мокро почистване
  4. Резервни консумативи

Стартовият комплект трябва да издържи минимум една година, след 200 часа работа може да дойде време за смяна на страничната четка и вероятно моповете за мокро почистване.

1.2 Размери на робот прахосмукачка Roborock S50

Що се отнася до размерите, роботът е станал по-голям със 7 милиметра спрямо първата си версия, 35 сантиметра в диаметър и 9,7 сантиметра височина. Ширината е около средната за подобни прахосмукачки, а височината е малко по-висока, това се дължи на изпъкналия лидар (лазерен далекомер).

1.3 Дизайн

Повърхността на робота е лъскава /гланцирана, но поради факта, че прахосмукачката робот е бяла прахът и пръстовите отпечатъци не са много забележими. Съдейки по рецензиите за замръсяването на корпуса на черна прахосмукачка робот, този проблем тук не съществува.

В горната част на корпуса на уреда има три бутона:

  • бутон за включване/изключване на основния режим на почистване
  • бутон за стартиране на частично почистване
  • бутон за връщане в станцията за презареждане

Между другото, Roborock S50 може да извършва всички основни действия без приложение и Wi-Fi връзка. Най-големият бутон, разположен в центъра, започва автоматично почистване. Повторното му натискане спира текущото действие, а третото натискане възобновява предишната задача. Продължителното натискане изключва робота. Бутонът с щепсел го изпраща за зареждане, а другият стартира процеса на локално почистване.

Когато отворите капака, веднага ще видите контейнер за събиране на боклук с филтър. Много е лесно да го премахнете и почистите след приключване на работата.

Roborock S50 има и няколко трика, които повишават ефективността на работа и опростяват процеса за потребителя. Устройството е в състояние да определи вида на повърхността върху която се намира. Ако прахосмукачката попадне на килим тя преминава в режим на висока мощност за по-добро почистване на килими. Съответната функция трябва да се активира предварително чрез приложението (нарича се автоматично разпознаване) и да се има предвид, че с нея моделът ще игнорира малки обекти оставени по земята.

За да не се налага всеки път да стартирате прахосмукачката ръчно е предвидена система за планиране на почистването. Тя се конфигурира подобно на други параметри в приложението Mi Home, където се комбинират всички смарт устройства от Xiaomi. Позволява ви да посочите в кои дни и по кое време да се стартира почистването, както и кой режим да използвате. Например, през деня през делничните дни, когато всички са на работа можете да оставите максималната мощност или да включите тихо почистване през почивните дни, така че шума от почистването да не пречи на домакинството.

1.3 Почистване и работа

Трябва да отбележа, че нямам абсолютно никакви оплаквания относно качеството на сухото и мокрото почистване. Роботът се справи отлично с малки боклуци, трохи и козина от домашния любимец. По време на мокрото почистване отстрани целия прах от подовите настилки, без да оставя следи или ивици. 

Уредът има достатъчно голяма всмукателна мощност и възможност за нейното регулиране. С преодоляването на препятствия (килими и вътрешни прагове) роботът също не е имал никакви затруднения. Този модел може лесно да преодолее препятствия с височина до 2 см! След първоначалното пускане роботът бързо изгради карта на помещенията, не минаваше много пъти през едно и също място, не се удряше в препятствията, всички действия бяха логични и последователни. Почистването на апартамент от 60 м2 отне 38 минути. 

Набор от усъвършенствани сензори и софтуерни решения помагат на робота да се движи свободно в апартамента. Дори след като първоначалното сканиране приключи той продължава да събира данни в реално време. Следователно, ако преместите стол по време на процеса на почистване Roborock S50 ще може да коригира промените и следователно да коригира маршрута си. Независимо от това периодичните сблъсъци с препятствия са неизбежни. Освен това за робота те са допълнителен начин за получаване на информация за околното пространство.  Ако роботът се натъкне на неочаквано препятствие той веднага ще се отдръпне малко и ще се опита да го заобиколи.

Приложението има прост и интуитивен интерфейс. Всичко от което се нуждаете се намира директно на главния екран. По-голямата част от пространството е заето от карта на стаята – тя се преначертава при всяко почистване тъй като устройството събира информация в реално време. Там се показва и траекторията на прахосмукачката. След приключване на почистването данните се запазват и впоследствие остават достъпни за преглед. Основните контроли и информация за текущото състояние на модела са разположени в долната част на екрана. От тук можете да:

  • стартирате процеса на автоматично почистване;
  • да насочите прахосмукачката към желаната точка, като просто я маркирате на картата;
  • да посочите конкретна зона за обработка и повторно почистване;
  • или да върнете робота в докинг станцията за презареждане;

Всички други функции се намират в допълнителното меню. Влизането в него е лесно, просто трябва да кликнете върху иконата с три точки в горния десен ъгъл на главния екран. Там можете да регулирате мощността на засмукване, да видите хронологията на почистването, да промените настройките за език и глас, да проверите за актуализации и т.н.

Що се отнася до срока на експлоатация на консумативи като филтри или четки, техният ресурс се показва в съответния раздел на приложението. Тяхната подмяна също е възможно най-лесна и няма да създаде трудности дори за тези, които не са използвали такива уреди.

2. Мнения за прахосмукачка робот Roborock S5 на реални потребители

Правейки нашето проучване за прахосмукачката е добре да прегледаме и анализираме отрицателни и положителни мнения на хора, които вече са я използвали и имат опит с нея от по-дълго време.

За целта ще Ви представя отрицателните и положителни мнения за прахосмукачката робот Roborock, които според мен дават най-добра стойност и показват нейните силни и слаби страни.

УебсайтБрой клиенти оставили оценкаОценка
Amazon.de1184.5 от 5
YandexMarket1855 от 5
emag.bg824.98 ot 5

2.1 Снимки от потребители

2.2 Отрицателни мнения за прахосмукачка робот Roborock

Имайки предвид, че отрицателните мнения за прахосмукачка робот Roborockса много по-малко от положителните е важно да знаем с какви проблеми се сблъскват хората и какво не им харесва:

Объркани китайски боклуци

Имам вакуумния робот от 3,5 години. След 2,5 години започна да се обърква. Първо просто спря да чисти след няколко минути. Просто спря. Смених лидарния скенер. След това се върна няколко седмици назад. Изведнъж той вече не прави нищо систематично. Прекосява стаята. Обикаля навсякъде и след това минава 20 пъти на едно и също място. Няколко седмици по-късно всичко се нормализира. След това отново стана объркан. Китайците вероятно умишлено инсталират дефектен софтуер. Наистина е от ден на ден. Робота е абсолютно безполезен в момента. Прекосява само половината стая и решава,че е изчистил и е готов.
мнение от Амазон
⭐⭐⭐
Хареса ни как почиства, но има проблем с килимите с тъмен цвят. Без проблем почисти розовия килим в едната стая вкъщи, но щом стигна до по-ниския черен килим с малки бели ивици в другата стая сензорите, които го предпазват от падане от стълби го спряха. Ние живеем в апартамент и нямаме нужда от тези сензори. Не ни се изхвърляше новия ни килим, а и не ни се връща иначе добре работещия продукт. За съжаление в описанието на продукта не пишеше, че не става за тъмни килими.
Tanya88
Мнение от емаг

Имам S5 само от 5 месеца, 1 месец от които вече е дефектирал и никой не се чувства отговорен за ремонта. 
Закупен е от Европа, където е обявена европейската гаранция от 24 месеца.

Но ако ви се случи да даде дефект, както в моя случай никой не се чувства отговорен! 
Нито дилърът, нито Roborock / Xiaomi.
Купувайте само от сигурен източник, където гаранцията ви ще важи!

Така че имам устройство, което няма и половин година и за мен е боклук. 
“Благодаря” ви Xiaomi.

Потребител
мнение от Амазон
⭐⭐⭐
Имаме го от около половин година. Избрахме го заради алгоритъма на работа – създава си сам карта и минава системазирано, не се разхожда като муха без глава.

Единственият недостатък, който намирам е, че понякога след ъпдейт на софтуера новият идва с повече бъгове, отколкото плюсове и отнема известно време, докато дойде нов ъпдейт с оправените грешки;)

Като цяло това е най-полезната ни скорошна покупка!
Фиданка Рангелова
мнение от Емаг
⭐⭐
Всъщност това е един много добър робот. 
Ефективността на почистване беше наистина страхотна и приложението е лесно за използване. 
За съжаление след година и месец и почистени 7500 квадратни метра, смукателният двигател е развален. 
Двигателят сякаш има някакъв дисбаланс, бръмчи силно и мирише на пластмаса. 
Така че засега го оставих да почива. 
За щастие можете да получите резервни части и да ги смените съвсем сами. 
Надявам се новият мотор да издържи по-дълго. 
Иначе прахусмукачката е страхотна, но заради допълнителните 40 евро за части плюс разходите за ремонт давам оценка две звезди.
Мнение от амазон

… но производителят явно има проблеми с качеството! 
Сега имаме второ заместващо устройство, което се върти с нас. 
Двамата предшественици издъхнаха точно след 6 месеца. 
Това е разочароващо! 
Особено след като причините са различни източници на грешки. 

Roborock, когато работи е наистина добър вакуумен робот. 
Ако китайският производител най-накрая овладее проблемите с качеството, това би било идеалното устройство. 
Важно: поръчайте от търговец на дребно като Amazon, който отговаря уверено и е приятелски настроен към оплакванията на клиентите.
Мнение от амазон

2.3 Положителни мнения

Добро качество на почистване
⭐⭐⭐⭐⭐
Пиша рецензия след два месеца, т.е. 
проучих напълно достатъчно това чудо на технологията.
Заслужава да се отбележи, че отдавна гледам и искам прахосмукачка робот. От лятото на 2019 г. изгледах и четох много ревюта и реших, че ще бъде този модел.
Случи се така, че колежка на работа се оказа щастлив собственик на такъв робот и най-накрая ме убеди. 
Хващайки примамлива цена, веднага направих поръчка.
Какво да кажа … Това е едно от най-добрите изобретения в техническо отношение!
Боклукът се събира перфектно, имаме котка с дълга козина и по принцип ни беше много необходима прахосмукачка от този вид, за да се сведе до минимум количеството косми и тя се справя с гръм и трясък. 
Но освен косми и прах, тя събира не по-лошо пясък близо до входната врата, боклук паднал по земята в кухнята и т.н.,.
Катрин
мнение от Yandex
⭐⭐⭐⭐⭐
Наистина не очаквах да почисти всичко толкова добре. 
Всички казват, че няма да замени периодичното почистване. 
Това е грешно! 
Вече у дома е по-чисто отколкото след ръчно почистване! 
Необходимо е само от време на време да се измита мръсотията от уединени места, където робота не може да достигне. 
Много интелигентен алгоритъм, който фино се адаптира към ситуацията. 
В трудна ситуация той опитва различни начини и винаги намира решение. 
Много са интересни за гледане. 
Освен това някои твърдят, че мокрото почистване е безполезно. 
Полезно е и повече от полезно! 
Ако имате плочки / паркет / ламинат / линолеум, тогава ще го оцените. 
При редовна употреба и без видимо замърсяване в големи количества, той върши отлична работа за елиминиране на необходимостта от редовно миене. 
Алексей
Мнение от Yandex
Отличен
⭐⭐⭐⭐⭐
Изключително сме доволни от робота, организиран е, направи си карта и си работи по нея. Батерията му издържа, справя се с почистването отлично. Изключително полезна покупка. Препоръчвам на всички, които искат голяма помощ в почистването. Радвам се, че след много чудене и неуспешен експеримент с друга марка се спряхме на този робот.

Анна
мнение от Амазон
⭐⭐⭐⭐⭐
Много сме доволни за сега от робота. Очакванията ни бяха големи предвид това, което изчетохме и се оправдаха. Голяма част от гранитогреса ни е тъмно кафяв – чисти го и го мие без проблем.
Забележка към EMAG: всички продукти, които се предлагат и продават на българския пазар трябва да имат описание на български език, а такова нямаше. Една инструкция за свързване на робота с приложението My home на телефона би била изключително полезна особено за по-възрастните Ви клиенти.
Блага Брайнова
мнение от Емаг
⭐⭐⭐⭐⭐
Това е най-добрата ми покупка от много време насам. Чисти ежедневно вече повече от 6 месеца и до сега не сме имали никакви проблеми с робота. За около час се справя с площ от около 60 кв. м, което ще рече средна скорост на почистване от около 1 кв. м на минута (по-голямата част от площта е паркет и теракот). Софтуера е много интуитивен и предлага разнообразни опции за настройка, като последните версии позволяват да се избере в кои стаи да почиства. Имаме 2 килима – единия е бял, другия е много тъмен – справя се перфектно и с двата. Робота засича килим и автоматично минава в турбо режим – така почистването е по-добре без да се вдига излишен шум. Относно шума – в началото беше тих, но като се понатрупа прах във филтрите вече е една идея по-шумен (все пак при затворена врата на помещението се чува много слабо навън). Единствения недостатък за мен е, че в България не се продават консумативи – четките и филтрите се сменят периодично, но трябваше да ги поръчам от чужбина.
Емил
Мнение от Емаг
Топ изпълнение
⭐⭐⭐⭐⭐
Използвам Roborock 2 от около 6 седмици и съм много доволен. Първо най-важното нещо: Почиства много старателно!
Със своя лазерен дистанционер той измерва стаите и създава карта, което означава, че от една страна чисти много систематично и следователно приключва бързо, от друга страна той се доближава до мебелите, които познава много бавно и почти не се блъска в тях .
С помощта на картата можете също да определите зони в приложението, които не трябва да почиствате, например защото има разхлабени кабели или купата за хранене на кучето е там. От друга страна можете също да определите зони, които трябва да се почистват целенасочено.
Като цяло много добро устройство, което ми доставя много удоволствие и успя да повиши нивото на чистота в апартамента ми. 
Кой би си помислил!? 
🙂

Кристиан Н
Мнение от амазон
Отлично съотношение цена/качество
⭐⭐⭐⭐⭐
За вакуумен робот с тази мощност на засмукване вероятно ще платите много повече за други роботи.
Програмирането и таймерите и т.н. чрез мобилно приложение са много разбираеми за повечето хора.
Интегрирането в WLAN също не беше проблем.
Прави почистването на домакинството много по-лесно. Особено с куче или деца.
Шумът е приемлив. 
Почиства в 8 часа сутринта и след това може да се чуе и през вратата на спалнята с максимална мощност на засмукване.
Определено мога да кажа, че няма да сбъркате с този вакуумен робот.

Юрген
Мнение от амазон
мислих за това дълго време и не съжалих за нищо 🙂
⭐⭐⭐⭐⭐
Исках първо да си купя по-скъп модел от по-горния клас. В кръга ми от познати обаче силно ме посъветваха да заложа на Xiaomi S50 и трябва да кажа, че устройството е страхотно. Силата на звука е напълно ок, работата с приложението работи без проблеми и е представена по разбираем начин. Апартаментът е показан като контур и така мога да направя и зоново почистване. Мисля, че това е чудесно решение. Батерията е напълно достатъчна. Настилките у дома са само от плочки, около 90m^2 и батерията след това е частично пълна с над 50%. Това, което също много ми харесва е, че роботът не се движи срещу стени и мебели с пълна сила, а намалява скоростта преди тях и “се справя” внимателно със стената. В банята има и килим, което не е никакъв проблем. Роботът го минава, сякаш няма нищо лошо. Все още не съм тествал функцията за измиване, защото не мисля, че има смисъл. (Пълненето на контейнера и след това почистването и изпирането на парцала е твърде много работа за мен.). При поръчка бих се уверил, че е второ поколение и е обявен като EU вариант (при мен беше така!)

Макс
Мнение от амазон

3. Заключение

Забравете за досадното почистване! Прахосмукачката Roborock е голямо улеснение и истинско удоволствие в ежедневието ви. Много впечатляващ уред с изключително интелигентна система за почистване.

Тя с лекота сканира стаите и ефективно и бързо изпълнява задачите си. В сравнение с други прахосмукачки в същия ценови клас, Roborock се откроява със значително по-висока скорост на почистване.

Относно цената приблизително 1000лв, това е много добра и разумна цена за този клас роботизирани прахосмукачки и абсолютно си заслужава всеки лев. За тази цена, получавате впечатляваща функционалност, напреднала технология и интелигентност, които я правят ценна инвестиция и голямо удобство за поддържане на чистота в дома ви.

Обективно може да се каже, че Roborock е отличен избор за хората, които искат надежден помощник, който се справя с лекота с почистването и ви освобождава от ежедневните зъдължения. Този робот е ключът към чист, уютен и безупречен дом.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *