Най-добрата прахосмукачка робот xiaomi за 2024

Здравейте ценители на чистият дом! Получавам много въпроси свързани точно с прахосмукачките роботи Xiaomi и в тази статия реших да Ви помогна като Ви покажа класация за най-добрaта прахосмукачка робот Xiaomi.

Безспорният лидер на пазара на роботизирани прахосмукачки във всички категории е Xiaomi. Много купувачи обаче губят от поглед подбрандове в екосистемата само защото в името им липсва Xiaomi. Съставихме класация на най-добрите прахосмукачки роботи Xiaomi през 2023 г., като взехме предвид всички марки в китайската екосистема, както и тяхната популярност сред купувачите.

Прахосмукачка Робот Xiaomi

1. Класация на най-добрата прахосмукачка робот Xiaomi

Xiaomi предлага огромен брой продукти и ние избрaхме най-успешните модели, които са актуални през 2023 г.

1.1 Най-добрaтa евтинa прахосмукачка робот xiaomi

ИмеЦена*
3Dreame F9450-500лв.
2Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential500-600лв.
1Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner600-650лв.

*Моля имайте предвид че цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия. Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

1.2 Най-добрaтa прахосмукачка робот xiaomi за сухо и мокро почистване

ИмеЦена*
3Roborock Cleaner S5 MAX1000 -1100лв
2Roborock S71300-1400лв
1Roborock S81400-1500лв.

*Моля имайте предвид че цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия. Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

1.3 прахосмукачка робот xiaomi с най-високо качество

ИмеЦена*
3Roborock S7 plus1500-1600лв.
2Робот прахосмукачка Roborock S8 Ultra Pro, Прахосмукачка и моп, 5200 mAh, 6000Pa, Контейнер за прах 750 мл, 4 сензора, 4 карти, 50 W, Автономност 180 мин, Бял
Roborock S8 Ultra Pro2100-2400лв.
1Roborock S7 MaxV Ultra2500-3000лв.

2. Кои са подмарките на Xiaomi?

Xiaomi произвежда прахосмукачки робот във всички съществуващи категории и лесно се конкурира с компании, които са били първите в един или друг технически аспект. Ето марките и под-марките, които могат да бъдат намерени без да се споменава Xiaomi в заглавието, но принадлежат на тази компания: 

  • MiJia (Mi) – продуктите са фокусирани върху системата за интелигентен дом, произвеждат се основно аксесоари и домакински уреди. Богата гама от прахосмукачки роботи в нисък и среден сегмент;
  • Roidmi – е специализирана в безжични прахосмукачки, но роботите са по-малко популярни от вертикалните прахосмукачки;
  • Dreame е марка, специализирана в безжични прахосмукачки роботи, които са базирани на патентовани моторни технологии, като се обръща голямо внимание на качеството на изработката. Това се смята за най-високата гама прахосмукачки;
  • Roborock е самостоятелна марка, която работи в тясно сътрудничество с Xiaomi за роботизирани прахосмукачки и е частично собственост на гиганта като инвестиция. Каталогът съдържа технологични модели;
  • Trouver е млад под-бранд с характерното за Xiaomi качество и дизайн. Засега асортиментът е малък и е представен от безжични прахосмукачки, често копиращи “премиум” модели. Но на по-ниска цена и разбира се, с малко по-различно качество;

3. Каква е разликата между скъпа и евтина прахосмукачка робот Xiaomi?

Както при всяка технихника, така и производителите на прахосмукачки робот Xiaomi, въвеждат и предлагат различни класове продукти и различни ценови класове.

Каква е разликата между тях? На първо място, качеството на почистване. А то е резултат от комбинацията на множество технологии, които се вграждат в един такъв домашен помощник. Общата цена на прахосмукачката зависи от броя на тези технологии, качеството на производствените материали и функционалните характеристики на всеки модел. Ако последните две точки са ясни, то първата не е толкова очевидна. Сега ще разгледаме тези технологични характеристики, които ще ви помогнат да определите дали е необходимо да инвестирате повече в скъп модел или не.

3.1 Филтри

прахосмукачка робот Xiaomi филтри
Къде се намира филтъра на прахосмукачка робот Xiaomi

За да предотвратят повторното разпространение на праха от прахосмукачката из къщата след почистването, производителите често използват фини филтри. Те филтрират въздуха, излизащ от прахосмукачката, като задържат микрочастици прах.

Качеството на тези филтри и колко малки частици могат да уловят също оказват влияние върху крайната цена на робота. 

3.2 Четки

Събирането на този прах става с помощта на четки. Страничната четка е направена под формата на витло. С въртенията си изгребва боклука под прахосмукачката по посока на движението. Тези остатъци след това се събират от основната четка, която, поради дизайна си, ги събира и ги поставя в контейнер за прах. Колкото повече четки, толкова по-добро трябва да бъде почистването. Въпреки че моделите с няколко четки се намират както в бюджетния, така и в високия ценови сегмент. 

3.3 Шум

Нивото на шум на прахосмукачката е ниско

Работата на четките и двигателите създава достатъчно количество шум. Най-шумната част на прахосмукачката е двигателят на прахоуловителя. Колкото е по-мощен, толкова по-добре се абсорбира праха и съответно нивото на шума е по-високо. Но не винаги! Някои модели с еднаква мощност на двигателя може да имат различни стойности на шума. Роботите с по-ниски нива на шум обикновено са по-скъпи.

3.4 Височина на препятствието

Прахосмукачката изкачва праг на врата без проблем

Височината на праговете, които прахосмукачката може да преодолее, значително влияе върху цената. Например, сред прахосмукачките, които преодоляват препятствия над 2 см височина, няма да намерите супер бюджетни опции. Но височината на самия робот не влияе на цената.

3.5 Интелигентни функции

Автоматично спускане и качване на мопа за мокро почистване в зависимост от повърхността която чисти робота

Това е факторът, който най-много влияе върху цената на роботите. Колкото повече различни функции комбинира вашето устройство, толкова по-висока ще бъде цената му. Например, функцията за изграждане на карта на стаята прави движението на робота изключително “интелигентно”, позволявайки му да извършва почистването бързо и без да пропуска нищо. Планът на стаята се изгражда чрез използването на различни сензори – инфрачервени, ултразвукови, лазерни далекомери, камери за наблюдение и други. Колкото повече от тези сензори има, толкова по-точно ще бъде картографирането. Обаче, за такава точност ще трябва да платите допълнително.

3.6 Лидар

Най-добрата навигация за роботизираните прахосмукачки е комбинация от лидар и система от сензори и камери на бронята за разпознаване и точно избягване на предмети на пода. Такива роботизирани прахосмукачки точно навигират на големи площи и са в състояние да идентифицират почти всички предмети, които могат да възпрепятстват почистването: чорапи, кабели, чехли, играчки и дори изненади оставени от домашни любимци. Като цяло роботите с лидар и камера на бронята са с напреднала функционалност, най-умните, точни и се адаптират по-добре към различни ситуации и следователно са и по-скъпи.

3.7 Зареждане

Размерът на площта, която роботът може да обработва с едно зареждане, зависи от капацитета на батерията. По-скъпите модели имат по-силни батерии, следователно могат да почистват по-големи апартаменти или къщи.

3.8 Автономност

Функцията за автоматично връщане към докинга  ще върне прахосмукачката към станцията за зареждане след почистване. Прахосмукачките без такава функция остават на мястото, където е свършила батерията – няма значение дали почистването е изпълнено или не. Усъвършенстваните модели могат да се върнат и да продължат чистенето след зареждане в станцията, ако не са имали време да преминат през целия периметър преди батерията да се изтощи.

Също, ако вашият робот е по-самостоятелен и е оборудван с голяма докинг станция, която не само зарежда устройството, но също така има голям контейнер за боклук, това е още един полезен аспект. В тези случаи роботът е оборудван със сензор за пълнота на контейнера за отпадъци. Когато той се напълни, устройството отива бързо към станция си, за да се разтовари. След това, прахосмукачката-робот продължава да работи автоматично. Обикновено най-скъпите модели са снабдени с такава самопочистваща се докинг станция, като цената им обикновено надвишава 2000 лв.

4. Коя прахосмукачка робот Xiaomi да избера?

Когато избирате прахосмукачка робот Xiaomi, трябва да си отговорите на най-важният въпрос: Дали тази прахосмукачка ще изпълнява нуждите, които имате
Ако все още ви е трудно да изберете, Ви препоръчвам да прочетете статията:
Kаква Прахосмукачка Робот Да Избера През 2023?

Subscription Form

✉️ Абонирайте се за нашият email бюлетин 
за да получавате интересна и актуална информация за всякакви видове роботи

Подобни статии

2 коментара

  1. Здравейте,
    Имам въпрос относно роботите прахосмукачки с мокро почистване.
    Има ли опасност да мокрят прекалено?Смятам да я ползвам основно върху ламинат, а при мокрене той може да се подуе и да го повредя.
    Много добре са направени сравненията между различните модели. Благодаря.

    1. Здравейте Десислава,
      Благодаря за позитивната обратна връзка. Радвам, се че помагам в избора на прахосмукачка робот.
      Относно въпроса Ви, всички модели имат ограничение в количеството за пускане на вода. Т.е производителите са наясно, че роботите ще чистят ламинат и твърди повърхности, и няма да увеличат количеството вода за да навреди на пода. В някой случаи при повреда може да се наблюдава по-голямо изтичане, но по-принцип няма как да стане. По-скъпите модели като Roborock S8 , имат възможност за ръчно през приложението да управлявате количеството пускане на вода.
      Поздарави и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *