Мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop


В тази статия искам да разгледам един сравнително популярен избор за прахосмукачка робот в българските домакинства – а именно Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop.

Ще представя робота и ще дам обективни мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop, като ще анализирам отзивите на собственици и рейтинга на продукта в различни онлайн сайтове.

Мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

1. Описание

Прахосмукачка робот Mi Robot Vacuum Mop е подходяща за сухо и мокро почистване на дома. Устройството се справя с почистването на твърди повърхности и килими със среден косъм. За отстраняване на остатъците от ъглите и по стените е предвидена една основна въртяща се четка. Бюджетно устройство може да бъде закупено в България на средна цена от около 400лв. В нашия преглед ще разгледаме подробно характеристиките на устройството, неговите силни и слаби страни.

1.1 Цена на Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

*Моля имайте предвид, че цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия. Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

СнимкаИмеЦена*
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop350-400лв.
Комплект аксесоари30-40лв.

1.2 Таблица с разлики с други прахосмукачки в същият ценови клас

Xiaomi Mi Robot Vacuum MopDreame F9 Mop MaxRowenta X-Plorer Aqua Serie 20
Приблизителна цена350-400лв.400-450лв.360-410лв.
Размери353*353*82mm350*350*80mm320*320*80mm
Време за работа90мин150мин150мин
Мощност2200Pa2500Pa2000Pa
Капацитет на контейнера за вода200ml200ml250ml
Капацитет на контейнера за прах600ml600ml350ml
Подходяща за площ до80㎡120㎡100㎡
Батерия2600mAh5200mAh5000mAh
Шум65dB65dB70dB
Автоматично връщане✔️✔️✔️
Моп✔️✔️✔️
Гласов контрол✔️✔️
Зоново пощистване✔️✔️
Запаметени карти✔️✔️
Избор на стая за почистване✔️✔️
Aвтоматично повдигане на моп

1.4 Външен вид

Прахосмукачката-робот Mi Robot Vacuum Mop е изработена от здрава пластмаса в стандартната форма. Дизайнът е типичен за повечето модели на Xiaomi. Горният панел е разделен на две части. На малкия има бутони за включване / спиране, търсене на докинг станция, основният елемент на навигационната система е камера.

По-голямата част е капак, под който има прахоуловител. Индикацията за Wi-Fi мрежа също е скрита под него. Контейнерът за боклук е оборудван с HEPA филтър, който улавя най-малките прашинки и алергени.

Комплект

Kомплектът включва следните аксесоари:

  1. База за зареждане.
  2. Захранващ адаптер с европейски щепсел.
  3. Накрайник за мокро почистване с прикрепена микрофибърна кърпа – моп.
  4. Книжка с инструкции.
  5. Гребенче за почистване на турбо четката.
Комплект Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

В долната част на прахосмукачката-робот Mi Robot Vacuum Mop има стандартни елементи:

  • смукателна дюза с пластмасова рамка и силиконова турбо четка;
  • две задвижващи колела с гумени протектори;
  • клеми за свързване на устройството към зарядната база;
  • централна въртяща се ролка;
  • точки за закрепване на дюзи за мокро почистване;
  • сензори за разпознаване на разлика във височината;
  • въртяща се основна четка.

Контролният панел има два механични бутона за управление и основен навигационен орган – камера, благодарение на която роботът изгражда карта на стаята.

Механични бутона за управление Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Прахоуловителя се намира под горния капак. Побира до 600 мл сухи отпадъци. Филтриращата система е базирана само на HEPA филтър, няма допълнителна мрежа.

Дюзата със мопа е прикрепена отдолу. Самата кърпа има липсващи зони отстрани, което прави робота по-лош при почистването на мръсотия по первази и предмети от интериора.

Вътре има помпа за електронно регулиране на подаването на вода. Мопа се закопчава с велкро и жлеб.

Като цяло качеството на изработката е средно, както и ценовият сегмент на робота.

1.5 Функционалности

Нека да преминем към преглед на функциите. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop се управлява чрез приложението Mi Home. Свързването няма да създаде проблеми, следвайте инструкциите на производителя.

На основния работен панел прахосмукачката-робот изгражда карта на стаята, записва я в паметта и автоматично я зонира в стаи. Тук можете да зададете виртуални стени и зони с ограничен достъп на картата, да преименувате стаи или да нулирате картата, ако е необходимо.

 Ако плъзнете нагоре по екрана, се отварят функции като стартиране на автоматичен цикъл на почистване, принудително връщане към базата за зареждане, регулиране на мощността на засмукване и степента на намокряне на мопа.

По-долу виждаме раздела за конфигуриране на почистването според график. Можете да изберете часа и дните от седмицата, когато роботът да бъде стартиран, както и мощността на засмукване.

Също така в настройките можете да регулирате силата на звука на гласовите сигнали, да активирате режима „Не безпокойте“, да включвате и изключвате известията, да преглеждате дневника за почистване, състоянието на консумативите, да управлявате ръчно робота и да активирате търсене чрез звуков сигнал. Освен това можете да промените името му, да споделите контрола с други потребители и да актуализирате фърмуера, ако е необходимо.

1.6 Навигация

Прахосмукачката-робот Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop е ориентирана в пространството с помощта на система от вградени сензори и камера. Приложената VSLAM-технология помага на устройството да изгради карта на помещенията, като в същото време избере най-добрия маршрут на движение и не се отклонява от него.

Що се отнася до навигацията в къщата, роботът почиства стая след стая със змия, след което преминава към почистване на периметъра на цялата налична площ и се връща в базата. Навигацията е стандартна.

Навигационната система на устройството се състои от:

  • видеокамери – фиксира местоположението на стени, големи предмети;
  • седем инфрачервени сензора – откриват обекти, които са на не повече от един метър;
  • жироскоп – не ви позволява да се отклонявате от маршрута, контролира посоката на движение;
  • мек сензор за броня – реагира на сблъсък с обекти, сигнализира за необходимостта от промяна на посоката;
  • сензоро за височини – предпазва от падане от високо, засича височинни разлики – стълби, праг и др.

Съдейки по прегледите на потребителите, устройството е добре ориентирано в малки и средни апартаменти, без много хвърлени предмети по земята (чехли, чорапи и т.н).

1.6 Почистване

Вид действияОписание
Сухо почистванеНяма оплаквания относно качеството на сухото чистене на твърди повърхности. Прахосмукачката-робот успя да събере козина, косми, малки отпадъци и дори котешка храна и отпадъци от пода. Останаха само малко прах в ъглите, където кръглите роботи не могат да метат, и в малка зона близо до ъглите.
Почистване на килимиКачеството на почистване на килими също е малко над средното. 
Роботът успя да събере отпадъци от килима, без особени забележки.
Мокро почистванеИ мокрото почистване в този модел се изпълнява адекватно. Прахосмукачката-робот успя да изчисти малко засъхнала мръсотия от пода, без да оставя следи. Така че по отношение на качеството на мокрото почистване е на нивото на повечето други роботи Xiaomi. Освен това е важно да се отбележи, че Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop може да прахосмуче и да почиства пода едновременно, което е плюс.
Проходимост на препятствиятаПроходимостта на препятствията в този робот е добра, той може да премести праг от 2 см.
Тъмни повърхностиРоботът не минава върху тъмни покрития, разпознавайки ги като разлики във височината. Това е проблем с повечето прахосмукачки роботи Xiaomi и трябва да се вземе предвид.
Ниво на шумИ накрая, измерваме нивото на шума на Xiaomi Mijia в различни режими. При минимална мощност тя е в диапазона 58-60 dB. В стандартен режим той достига 61 dB, в Turbo режим нивото на шума се повишава до 66 dB, а при максимална мощност пиковата стойност беше 73 dB. Да, този робот е шумен въпреки стандартната мощност на засмукване.

1.7 Лично мнение за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Какво мога да кажа за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop след всички тестове? За тези пари, ето положителните и отрицателните аспекти:

  • Добра Навигация, базирана на камера.
  • Добро автоматично зониране на помещенията в стаи.
  • Поддръжка за виртуални стени и зони с ограничен достъп.
  • Едновременно сухо и мокро почистване.
  • Качеството на почистване е над средното.
  • Малка височина на тялото, което позволява влизането под мебели.
  • Гласови команди
  • Оптимална цена.
  • Слаба батерия, подходяща за по-малки апартаменти или къщи
  • Не минава по тъмни повърхности
  • Когато настройвате графика, не можете да избирате стаи.
  • Повишено ниво на шум.

Като цяло минусите не са критични и ако изберете робот прахосмукачка с функция за мокро почистване за площ не повече от 80 кв.м, докато бюджетът не надвишава 400лв, този робот ще е най-добрият вариант. Особено ако цената е на промоция. Разбира се, през 2023 г. той вече има достатъчно конкуренция в сравнение с 2019 г., когато беше пуснат в продажба. Въпреки това отзивите за този модел са предимно положителни и през целия период на съществуването си на пазара роботът спечели доверието на голяма аудитория. Така че не виждам основателна причина да не го препоръчам. 

2. Мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Когато правим проучване за прахосмукачка е важно да прегледаме, обобщим и анализираме както отрицателните, така и положителните отзиви на хора, които вече са я използвали и имат опит с нея от известно време.

2.1 Снимки от потребители

2.2 Потребителски мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Реших да включа отрицателните мнения тук, защото смятам, че е важно хората да бъдат информирани за всички страни на продукта. Имайте предвид, че отрицателните мнения са само 8% за разлика от положителните, които са 92%, което само по себе си е достатъчно показателно. Затова не препоръчвам да изграждате окончателно мнение само на базата на отрицателните отзиви, а да прегледате всички надолу.

Отрицателни отзиви

Недостатъци
⭐⭐
не мога да намеря станция на 20 метра 🤦‍♀️
засяда на равен терен, където нищо не му пречи. 
моли го да помогне, но в същото време стои в средата на стаята🤦‍♀️
упорито мушка там, където му е трудно да язди (намери крака на леглото и го обикаля около 15 минути)
плъзга се постоянно
блъска се във всичко
Джулия Б.
мнение от Yandex
Недостатъци
⭐⭐
Започва да чисти, но след като се поразкара из къщата се губи и започва да ходи по два-три пъти на едни и същи места. След зареждане пак започва, същата картина. Като цяло е по-добре да вземете по-евтино, т.к. Няма смисъл да плащате повече.Нулирането до фабричните настройки не помогна, нулирането на картата също не помага. Явно точно тази има някакъв дефект.
Андрей
мнение от Yandex
Недостатъци
⭐⭐
Прехледах доста мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop преди да я купа. Изпълнява функциите си перфектно, но не се свързва с телефона. Щом опитах. Условията за това са направени, но не става😡
Виктория О.
мнение от Yandex
Недостатъци
⭐⭐⭐
Сензорът за препятствие се счупи след 4 месеца
Лили К.
мнение от Yandex

Положителни отзиви

Няма да намерите по-добра прахосмукачка
⭐⭐⭐⭐⭐

Дълго време чакахме този модел с отстъпка и тогава се появи страхотна цена. Първият модел излезе по-рано, но не е толкова мощен, капацитетът на батерията е по-малък, този е просто страхотен🥰 С появата му в къщата, забравих, че трябва да чистя всеки ден, прави почистването много лесно. В приложението можете да видите износването на всяка четка и филтър, когато трябва да бъдат сменени (интересна функция).
Катрин
Мнение от Yandex
Супер прахосмукачка
⭐⭐⭐⭐⭐

Избрах модел прахосмукачка робот за дълго време, прочетох много отзиви и характеристики. В резултат на това избрах тази. риложението е страхотно. Прахосмукачката събира добре прах и отпадъци, зарежда се бързо, зарядът е достатъчен за първия етаж напълно и все още има достатъчно. Мокрото почистване е повърхностно, но не очаквах повече, тъй като мия подовете на ръка.
Анастасия Н.
Мнение от Yandex
Почиства добре
⭐⭐⭐⭐⭐

Мнозина писаха, че не разбират защо не са поръчали преди, сега и аз мисля така. Много удобно нещо. Изграждането на карта е добро, той вече знае къде да отиде и отива много уверено в стаята, обикаляйки всичко, от което се нуждае. Удобно е да се управлява чрез приложението, можете да настроите график и да наблюдавате износването на елементите. Обслужва се лесно.
Като цяло няма оплаквания, наистина ми харесва, жена ми е възхитена. Събира много прах, дори не предполагах, че ще се натрупа толкова много. Веднъж в месеца можете да отидете и да почистите, където не стигне. Препоръчва се, спестява много време.
Анонимен купувач
Мнение от Yandex
Почиства добре
⭐⭐⭐⭐⭐

Четох доста мнения за Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop . От дълго време, не, от много дълго време избрах прахосмукачка робот. Като цяло реших марката, спрях се на xiaomi, преди имах телефон и фитнес гривна, работеше добре. Тази прахосмука перфектно засмуква, избърсва, като цяло всичко е както трябва, не бръмчи много, в сравнение с обикновена прахосмукачка, това е нинджа като цяло, лесно се почиства.
Максим К.
Мнение от Yandex
Не знам как съм живяла през цялото това време без такъв прекрасен помощник
⭐⭐⭐⭐⭐

Почиства двустаен апартамент с гръм и трясък за 50 минути. Има два килима без мъх, много добре почиства и събира мръсотията от тях. Има и две деца, които постоянно ядат нещо в стаята и боклук. Плюс дългата ми коса и котка))) Прахосмукачката-робот се справя с всичко това с гръм и трясък! Приложението е просто, единственото, което роботът говори на английски, докато не разбрах този момент, но това не е критично. Има функция за мокро почистване – също голям плюс! Обичам да ходя бос у дома на чист под, а след прахосмукачката-робот е двойно по-приятно да го правя !!! Препоръчвам този помощник на всички! Много съм доволен от покупката си!❤️
Ирина Г.
Мнение от Yandex
Това е най-добрата и полезна покупка за дома
⭐⭐⭐⭐⭐

Това е най-добрата и полезна покупка за дома. Първо, той е много мощен. За почистване изгражда карта на къщата, по време на почистването минава през самата стая, а на втория етап минава покрай стените. Има мокро почистване, но искам да отбележа, че имам дървен паркет и тук мокрото почистване не е много ефективно за него, много е добре за плочки и ламинат в коридора, но не премахва упорити стари петна. Станцията я намира добре. Има 4 режима на почистване, по отношение на шума, честно казано, не забелязах разликата. Консумативите се харчат много бавно. Препоръчвам да си купите!
Анастасия Г.
Мнение от Yandex

3. Заключение

Прахосмукачката робот е незаменима вещ в къща, особено там където живеят животни. Премахва космите, остатъци от храна и малки котешки тоалетни.

Като цяло минусите не са критични и ако изберете робот прахосмукачка с функция за мокро почистване за площ не повече от 80 кв.м, докато бюджетът не надвишава 400лв то този робот ще е най-добрият вариант. Разбира се, през 2023 г. той вече има достатъчно конкуренция в сравнение с 2019 г., когато беше пуснат в продажба. Въпреки това отзивите за този модел са предимно положителни и през целия период на съществуването си на пазара роботът спечели доверието на голяма аудитория. Така че не виждам основателна причина да не го препоръчам.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *