Мнения за прахосмукачка робот iRobot Roomba i7 / i7+

iRobot e позната и популярна марка за прахосмукачки роботи на българския пазар. Ако се чудите дали iRobot Roomba i7 / i7+ си струва парите, прочетете моето мнение и със сигурност ще имате по-добра представа дали да си я купите.

В тази статия бих искал да предоставя преглед на прахосмукачка робот iRobot Roomba i7 и iRobot Roomba i7+. Ще анализираме тяхната цена, характеристики, допълнителни опции, плюсове и минуси, отзиви и мнения на потребители от различни сайтове в интернет.

Също е добре да имате предвид още от самото начало, че този модел няма включен моп към дъното на робота, който да мие пода. Ако желаете да закупите iRobot с включен моп е добре да се ориентирате към модел IRobot Roomba Combo или да закупите допълнително IRobot BRAAVA M6 , който след почистването на i7, автоматично ще излзезе и ще измие пода.

1. Разлики

Като цяло самите прахосмукачки iRobot Roomba i7 и i7+ са еднакви. Единсвено i7+ има включена автоматично изпразваща се докинг станция и затова е по-скъпа.

Хубавото тук за разлика от по-скъпите модели на Roborock s8 ultra, е че можете да закупите докинг станцията отделно по-късно (съвместими са).

  • iRobot Roomba i7 – Тук имаме само прахосмукачката робот със стандартна станция за зареждане
  • iRobot Roomba i7+ – робота + плюс (както и е в името) станция за автоматично разтоварване на прах

Сега, след като знаем как се различават, нека разберем какво означава това.

1.1 Ценa

*Моля имайте предвид, че цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия. Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

СнимкаИмеЦена*
iRobot Roomba i71300-1400лв.
iRobot Roomba i7+1500-1600лв.

Официален сайт: https://www.irobot.com

1.2 Таблица с разлики

iRobot Roomba i7iRobot Roomba i7+
Размери339×92339×92 mm(Робот) 306*442*425mm (Станция)
Време за работа180мин180мин
Мощност2700Pa2700Pa
Подходяща за площ до100㎡100㎡
Батерия1800 mAh1800 mAh
Шум65dB65dB
Автоматично връщане✔️✔️
Моп
Система срещу заплитане в кабели и ресни на килим✔️✔️
Зоново почистване✔️✔️
Запаметени карти✔️✔️
Избор на стая за почистване✔️✔️
Aвтоматично повдигане на моп
Aвтоматично повдигане на четки
Автоматично изпразване на контейнер за прах✔️
Автоматично пълнене на контейнер за вода
Автоматично изсушаване на мопа
Автоматично миене на мопа

1.4 Докинг станция

По-долу ще разгледаме подробно различните характеристики на станцията на iRobot Roomba i7+

Стандартният докинг портал за i7 се нарича Home Base. Той ще се включи в контакта и ще седи на пода, чакайки Roomba i7 да се скачи.

Когато роботът се закачи, той ще започне да презарежда батериите, така че i7 да може след това да продължи да почиства или да изчака там за следващия планиран цикъл.

Home Base е вашата стандартна докинг станция за зареждане на Roomba без нищо особено в нея. Върши своята работа и се предлага при покупката на модела i7.

Самопочистваща се станция за прах на iRobot Roomba i7+

Знакът “+” в името на продукта означава, че комплектът включва самопочистваща се станция.

Самата станция, наречена Clean Base, има една основна полезна функция: мобилният прахоуловител се изпразва автоматично веднага щом роботът приключи с почистването на вашия дом.

Съдържанието на кошчето се изсмуква от отвор в дъното, транспортира се през платформата и нагоре в кулата. Вътре в кулата има запечатана вакуумна торбичка, подобна на онези торбички в старите прахосмукачки.

Използването на Clean Base означава, че никога повече не трябва да изпразвате контейнера за събиране ръчно. Но ще трябва да извадите торбата и да я изхвърлите, когато се напълни. Добрата новина е, че не е необходимо да проверявате постоянно кога е пълна.

Когато торбата вътре в станцията се напълни, което ще отнеме известно време, тъй като може да побере само около 30 пълни коша за събиране на отпадъци, ще бъдете уведомени в приложението.

Мобилното приложение ще предаде известие, че торбата трябва да бъде сменена на телефона си. Когато това се случи, просто отваряте капака на кулата, издърпвате торбата (която също има гумено уплътнение, за да запази съдържанието вътре) и я заменяте с нова торба.

Всяка торба трябва да издържи поне един месец и можете да закупите нови торба от iRobot за около 10лв. Покупката е пакет от три торби наведнъж.

Прахосмукачките роботи със самопочистваща се станция са идеални за следните целеви групи:

  • Страдащи от алергии : поради само-отстраняването на мръсотията е изключен контактът с агресивен домашен прах. Това минимизира тежестта върху страдащите от алергия.
  • По-големи или по-замърсени домове : В такива домове малкият контейнер за прах на робота бързо се пълни и трябва да го изпразвате ръчно почти всеки ден. Тази задача за поддръжка е премахната!
  • Любителите на интелигентния дом : благодарение на самопочистващата станция почистването става много по-автоматизирано.

Комплект аксесоари за iRobot Roomba i7 / i7+

Както казах торбите за прах трябва да се купуват редовно и да се сменят на всеки 6-7 седмици. Което от своя страна си е допълнителен разход. Консумативи като четки и филтри се сменят по-рядко. Производителят е написал в ръководството на потребителя колко често сe сменят.

За да може да предвидите този разход Ви представям и цената на консумативите.

СнимкаИмеЦена*
Комплект от 3 торби, за прахосмукачка
робот Irobot 4626194 Roomba i7+
70-80лв.
Kомплект аксесоари за дома за iRobot Roomba,
за серията I7 E5 E6 E7
40-50лв.

1.5 Мокро почистване (с моп)

Както споменах покро почистване с моп към този модел няма.

Ако желаете да закупите iRobot с включен моп е добре да се ориентирате към модел IRobot Roomba Combo или да закупите допълнително IRobot BRAAVA M6 , който след почистването на i7, автоматично ще излзезе и ще измие пода.

Като производителят е предвидил съвместна работа на i7 и braava m6, като за целта след привършване на сухото почистване, i7 изпраща съобщение на Braava m6 и робота автоматично започва мокрото почистване.

Като резултат самото почистване е много по-добро сравнение с това да чисти само с един робот за комбинирано сухо и мокро почистване.

1.6 Сухо почистване

Мощността на двата робота e прилична 2700 Pa. Разбира се има много по-мощни роботи с около 4000pa , но за целите на дом с малко на брой килими iRobot се справя доста добре.

По принцип, по-ниската мощност не е проблем при работа върху ламинат/паркет или друга твърда повърхност. По скоро допълнителната мощност може да се усети повече при работа върху килими.

В следващото Видео можете да Видите как работи irobot i7+

Роботът определено създава и използва карта, това се вижда от маршрута на движение – запълва цялата налична площ чрез движение тип змия, като при възможност почиства повърхността само веднъж и целенасочено се придвижва до място, което все още не е почистено. Без картата това поведение не би било възможно.

Накрая роботът почиства около периметъра на стаята и се връща в базовата станция. Когато бъде открита мръсна зона, роботът бавно минава два пъти напред и назад и след това продължава да почиства както обикновено.

1.7 Почистване на килими

Говорейки за качеството на почистване на крави, irobot roomba i7 върши добра работа, но само при килими с къса нишка. Ако имате килими със средна нишка е добре да помислите за по-мощ

1.8 Тъмни повърхности

Както се вижда на видеото този модел преминаването върху тъмно сив под (почти черен) без проблем.

3. Мнения за прахосмукачка робот iRobot Roomba i7 / i7+ на реални потребители

Когато правим проучване за прахосмукачка е важно да прегледаме, обобщим и анализираме както отрицателните, така и положителните отзиви на хора, които вече са я използвали и имат опит с нея от известно време.

3.1 Снимки от потребители

3.2 Отзиви за прахосмукачка робот iRobot Roomba i7 / i7+

Реших да включа отрицателните мнения тук, защото смятам, че е важно хората да бъдат информирани за всички страни на продукта.

СайтОценкаОставили оценкаПоложителниОтрицателни
YandexMarket (Русия)⭐⭐⭐⭐⭐ 4.8 2872117
Amazon.com (Америка)⭐⭐⭐⭐ 4.3 48274296531
Amazon.de (Германия)⭐⭐⭐⭐ 4.1 32142699515
Amazon.co.uk (Англия)⭐⭐⭐⭐ 4.1 22618739
Amazon.in (Индия)⭐⭐⭐⭐3.9547843821096
Amazon.nl (Недерландия)⭐⭐⭐⭐4.330212628393
* Оценките са актуални към датата на създаване на статията

Отрицателни отзиви

Не съм доволен

Прекарах дълго време в избора на робот прахосмукачка. Имаме 3 животни. Толкова се зарадвах на него! Но буквално измина месец и той загуби ориентацията си в космоса. Просто от 3 стаи влиза само в 1 кухня и съблекалня. Но сто пъти минава оттам. Рестартирах и са изгради картата отново. Нищо не помага. Той не си струва парите. Освен това, целият е надраскан… И е много шумен. Няма граници за разочарование!
Анонимен потребител от Yandex
мнение за iRobot Roomba i7
Не съм доволен

Като цяло използвам робота вече 4 месеца и ужасно съжалявам, че платих толкова много пари за такова бъги устройство.
И така, с какво трябваше да се справим: – периодично губи wi-fi (проблемът определено не е в wi-fi) – след това губи връзка с облака – веднъж камерата прекъсна – няколко пъти той просто стана, казвайки нещо го притесняваше, въпреки че стоеше изневиделица и нищо не му пречеше.
Олег Г. от Yandex
мнение за iRobot Roomba i7
Има повече от достатъчно недостатъци

Той не ви казва веднага какъв е проблемът. Трябва да натиснете средния бутон, така че той да помисли известно време, след това да помисли още и след това може би да съобщи причината за проблема. Понякога повторното натискане на същия бутон ще ускори процеса. И понякога, след като щракнете върху него, се оказва, че проблемът вече е решен, прахосмукачката е заредена и е готова да продължи почистването и ще продължи.
Олег Г. от Yandex
мнение за iRobot Roomba i7
Няма предимства!

Не почиства добре, само разпръсква мръсотията, специално разлято кафе на белия под, събра1/3, останалото разпръснах с четките
Олег Г. от Yandex
мнение за iRobot Roomba i7

Положителни отзиви

Положителните отзиви са изключително много и добри за този продукт!

Страхотен
⭐⭐⭐⭐⭐

Как съм живяла без него преди?!? Препоръчвам на всеки, който има голямо жилище, да го закупи! Той е просто чудо! Умен, чист, спретнат!))))

Лидия – Yandex Market
мнение за iRobot Roomba i7
Божи дар
⭐⭐⭐⭐⭐

За мен това е просто божи дар. Справя се с ежедневно почистване на апартамента на 5. Почиства площ от 90 m2 в 2 минавания (необходимо е презареждане)

Анонимен потребител
мнение за iRobot Roomba i7
Отлична вещ за дома
⭐⭐⭐⭐⭐

Отлична вещ за дома, която решава проблема с праха по пода и особено под леглата. работи ясно, навигира добре, не засяда, управлява се от вашия телефон. Изключително лесен за използване.

Алексей от Yandex
мнение за iRobot Roomba i7
Работи
⭐⭐⭐⭐⭐

Новият модел, управляван от телефон, изгражда карта на апартамента, можете да зададете зони за почистване и да ги блокирате. Можете да създадете множество графици за почистване на различни зони.
Анонимен потребител
мнение за iRobot Roomba i7
Работи
⭐⭐⭐⭐⭐

Апартаментът е с предимно ламиниран паркет. Върши страхотна работа. Катери се навсякъде, където размерът му може да се побере. Има проблем с малките килими, лежащи отделно, защото… те се движат по пода. Поради това той не винаги кара по тях, понякога просто ги премества. Но ако постелката залепва достатъчно добре за пода, тогава няма проблем. Графикът е лесен за настройка. Няма проблеми със стартирането от всяко място, където има интернет.
Анонимен потребител
мнение за iRobot Roomba i7

3. Заключение

80% от хората, които го използват са доволни. Основен недостатък, е че няма моп. На пазара в момента има роботи в този ценови клас, които имат автоматичен моп, който се вдига и сваля при досег с килим. Също за недостатък мога да отбележа и по-ниската мощност от 2700Pa, като също на пазара за този ценови клас могат да се намерят по-мощни и по-добри модели.

Лично мнение: Ако сте се спрели на iRobot, по-добре да погледнете модел IRobot Roomba Combo или iRobot Roomba Combo c7. Скоро ще направя ревю и за тях.

iRobot Roomba i7

iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba Combo c7+

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *