Мнения за прахосмукачка робот Xiaomi X10 /X10+

В това ревю ще разгледаме два от най-новите модели прахосмукачка робот с автоматични станции за изпразване на боклук на марката Xiaomi – а именно Xiaomi X10 и X10+

Моделите с автоматично изпразваща се станция започнаха да стават все по-предпочитани към края на 2023г. тъй като са по-автономни и спестяват повече време. Ако и Вие се чудите кой модел да изберете прочетете тази статия до края!

1. Разлики X10 vs X10+

Като цяло и двата модела Xiaomi X10 / X10+ впечатляват с автоматичните си способности за самопочистване. Като основната разлика при плюс модела, е че има изпиране и изсушаване на мопа за мокро почистване.

Хубавото при автоматичните станции, е че като прахосмукачката робот почисти Вашият дом, се връща в станцията да се само-изпразни от боклука. След това започва работа по мокро почистване, избърсва целият дом и се връща в станцията и измива и изсушава парцела на мопа (при Xiaomi X10+). Така тя е чиста и готова за следващите подвизи! Просто перфектно!

1.1 Ценa

*Моля имайте предвид, че цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия. Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

СнимкаИмеЦена*
Xiaomi X10700-800лв.
Xiaomi X10+1300-1500лв.

Официален сайт: https://www.mi.com/global/product-list/vacuum-cleaner/

1.2 Таблица с характеристики

Xiaomi X10Xiaomi X10+
Размери35.3 x 35 x 9.88 cm (Робот)42.3 x 34 x 56.8 cm (Станция)
35 x 35 x 9.7 cm (Робот)
Време за работа180мин120мин
Мощност4000Pa4000Pa
Подходяща за площ до100㎡100㎡
Батерия5200mAh4200mAh
Шум55dB55dB
Автоматично връщане✔️✔️
Моп✔️✔️
Система срещу заплитане в кабели и ресни на килим✔️✔️
Зоново почистване✔️✔️
Запаметени карти✔️✔️
Избор на стая за почистване✔️✔️
Aвтоматично повдигане на моп✔️
Aвтоматично повдигане на четки
Автоматично изпразване на контейнер за прах✔️✔️
Автоматично пълнене на контейнер за вода✔️
Автоматично изсушаване на мопа✔️
Автоматично миене на мопа✔️
Разпознаване на предмети на пода✔️✔️
Дистанционно наблюдение чрез камера през смартфон✔️
Съхраняване на множество карти за почистване✔️✔️
3D карта на стаята✔️✔️

1.4 Докинг станция

По-долу ще разгледаме подробно различните функции и разликите на докинг станциите на Xiaomi X10/X10+

Първото нещо, което искам да отбележа, че станцията на X10+ е по-висока и сравнително по-голяма. Т.е добре е да имате предвид, че ще Ви трябва повече място за нея.

Това се дължи на факта, че вътре в станцията на X10+ има два контейнера за прах и вода докато при X10 e една торба за прах където робота разтоварва мръсотията.

Докинг станция. Xiaomi X10 (вляво) – торбичка за прах / Xiaomi X10+ (вдясно) резервоар за мръсна и чиста вода

Резервоар за чиста и мръсна вода на X10+

Докинг станцията на X10+ (по-голямата) предоставя възможност за автоматично изпразване и пълнене на резервоара за чиста и мръсна вода в прахосмукачката, както и почистване на самата прахосмукачка след почистване на подовете в къщата.

При всяка операция, която включва измиване, роботът автоматично изтегля чиста вода от големия резервоар, разположен вътре в зарядната станция. Необходимостта от пълнене или изпразване на резервоарите в станцията за зареждане зависи от използването на робота. Количеството на използваната вода може да бъде зададено за всяко негово преминаване през Вашият дом.

В края на операцията по миене, робота на X10+ ще се върне в позицията си за зареждане и след като изпразни резервоара от мръсна вода и изпере мопа, ще превключи на режим на сушене на мопа.

Автоматичните действия на робота за изпразване със сигурност спестяват работата му по почистване, но това не означава, че няма да се изисква да почиствате. Резервоарът за мръсна вода трябва да се изпразва, когато е пълен, а роботът дори ще ви предупреждава чрез приложението.

Самопочистваща се станция за прах на X10/X10+

Вътре в тялото на станцията е разположена и торбата за разтоварване на прах и боклук.

Торбичката за прах не трябва да се изпразва, тя трябва да се сменя, когато се напълни, тъй като заедно с прахосмукачката идват чифт такива торбички в опаковката, една за използване в зарядната станция на прахосмукачката и една за смяна ако е необходимо.

На въпроса колко често трябва да се сменя торбата, зависи от големината на Вашият дом. Но обикновено това става в рамките от 1 до 3 месеца.

Торба за прах на Xiaomi X10 (вляво) и Xiaomi X10+ (вдясно)

Прахосмукачките роботи със самопочистваща се станция са идеални за следните целеви групи:

 • Страдащи от алергии : поради само-отстраняването на мръсотията е изключен контактът с агресивен домашен прах. Това минимизира тежестта върху страдащите от алергия.
 • По-големи или по-замърсени домове : В такива домове малкият контейнер за прах на робота бързо се пълни и трябва да го изпразвате ръчно почти всеки ден. Тази задача за поддръжка е премахната!
 • Любителите на интелигентния дом : благодарение на самопочистващата станция почистването става много по-автоматизирано.

Торби за прах съвместими с Xiaomi X10 / X10+

За да може да предвидите този разход Ви представям и цената на торбите.

В комплекта има една резевна торба но Ви Препоръчвам да закупете аксесоарите още в самото начало, за да сте подготвени ако Ви потрябват преждевременно. Така ще спестите и от цената за доставка.

СнимкаИмеЦена*
Торба Съвместима със станция за
изпразване Xiaomi X10+/X10
25-35лв.
*цените са приблизителни към датата на последната редакция на тази статия.
Натиснете линка на модела и ще видите точната цена.

1.5 Мокро почистване (с моп)

Станцията за мокро почистване е едната голяма разлика при двата модела. Другата разлика са моповете за мокро почистване.

Както виждате при x10+ има два въртящи (180 оборота в минута) се мопа докато при x10 мопа е само един. Относно качеството на мокрото почистване ще отбележа, че според мен въртящите мопове вършат по-добра работа тъй като упражняват допълнително въртеливо движение върху замърсената повърхност.

Освен това Xiaomi Robot Vacuum X10+ е оборудован с електронно контролиран резервоар за вода, който разпределя водата равномерно без изтичане и поддържа три нива на контрол на потока.

Само версията X10 Plus може да повдига mopa автоматично. Всичко това благодарение на специален сензор за килими. Роботът открива, че отдолу има килим. След това повдига въртящите попове за да не намокри килима.

1.6 Сухо почистване

И двата модела прахосмукачка робот имат доста добра мощност достигаща до 4000 Pa. Което се отразява положително при чистенето на твърди повърхности и килими.

Тази мощност и набор от режими са достатъчни за ефективно почистване на различни повърхности от малки и големи отпадъци, косми и козина.

И двата робота могат да преодоляват препятствия с височина до 2 см (стандартен праг). Те могат да се управляват с помощта на бутони на повърхността, приложението за смартфон Mi Home и гласови асистенти (Alexa, Google Assistant).

Заключение: Качеството на събиране на отпадъци е добро и няма съществени разлики.

1.7 Почистване на килими

Що се отнася до килимите, забелязах, че Xiaomi X10+ автоматично настройва мощността на засмукване въз основа на това, което почиства. На килими повишава мощността си автоматично до Силна . Освен това подложките за моп се повдигат при x10+, спират да се въртят и килимите не се мокрят.

Дори килими със среден косъм (1-1,5 см) могат да се почистват добре с прахосмукачките.

1.8 Тъмни повърхности

При направените тестове на X10+ прахосмукачкaтa преминава върху черни подови настилки, движейки се свободно върху тях.

2. Навигация

И двата робота използват лидарна навигационна система. Роботите могат да определят разстоянието до обектите. Следователно те могат да създадат ясна карта на Вашият дом. Но Xiaomi Robot Vacuum X10+ също има сензор за килими, подобрен сензор за разпознаване на препятствия и система S-cross и Ai. Струва си да кажем малко повече за тях.

Системата S-cross и Ai е нова технология, използваща камера и изкуствен интелект. Тя ви позволява да разпознаете типа стая, да оптимизирате почистването за нея, да определи вида на препятствията и по-добре да ги избягва.

Като заключение мога да кажа, че и на двата модела навигацията е добра, но разпознаването на обекти на X10+ е наистина впечатляващо.

3. Мнения за прахосмукачка робот прахосмукачка робот Xiaomi X10 /X10+

Когато правим проучване за прахосмукачка е важно да прегледаме, обобщим и анализираме както отрицателните, така и положителните отзиви на хора, които вече са я използвали и имат опит с нея от известно време.

3.1 Снимки от потребители

3.2 Мнения за прахосмукачка робот X10/X10+

Моля имайте предвид че прахосмукачката Xiaomi X10 е нова и няма много мнения към датата на писане на тази статия.

Xiaomi X10ОценкаОставили оценкаПоложителниОтрицателни
YandexMarket (Русия)⭐⭐⭐⭐⭐ 4.9 17170
Amazon.com (Америка)⭐⭐⭐⭐ 4.3 57507
Amazon.de (Германия)не се предлага
Amazon.co.uk (Англия)⭐⭐⭐⭐ 4.357507
Amazon.in (Индия)не се предлага
Allegro (Полша)⭐⭐⭐⭐4.918180
* Оценките са актуални към датата на създаване на статията
Xiaomi X10+ОценкаОставили оценкаПоложителниОтрицателни
YandexMarket (Русия)⭐⭐⭐⭐ 3.9 862
Amazon.com (Америка)не се предлага
Amazon.de (Германия)⭐⭐⭐⭐ 4.3
Amazon.co.uk (Англия)не се предлага
Amazon.in (Полша)⭐⭐⭐⭐3.8735716
Allegro (Полша)⭐⭐⭐⭐515150
* Оценките са актуални към датата на създаване на статията

Отрицателни мнения

Отрицателни мнения за Xiaomi X10:

Отрицателни мнения за Xiaomi X10+:

Положителни мнения

Положителни мнения за Xiaomi X10:

Положителни мнения за Xiaomi X10+:

3. Заключение

Като цяло и двата модела имат добро сухо почистване и ако целта Ви е да поддържате дома чист от прах, косми и козина от домашни любимци, със сигурност ще имате успех.

Според мен предимствата са на X10+ са по-значими по отношение на мокрото почистване. Наличието на станция за пълнене и изпразване на мръсна вода, изсушаване на мопа накланя везната към този модел. Ценовият клас на двата модела е различен, затова Ви препоръчвам ако имате заделени средства да инвестирате в по-скъпият модел, тъй като има доста впечатляващи автономни функции.

Подобни статии

Един коментар

 1. Здравейте
  Имам Х10+
  Но имам проблем ,че не се свързва в мрежата нет има 100%
  И не се самопочиства постоянно казва ,че водата е или много или малко
  Има ясни указания колко трябва да сложа но не се получава Не си изпразва и контейнера с боклука
  Какво ще ме посъветвате
  Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *